Syntaksin harjoituskurssi kl 2006

Marja Pälsi

p4, 14.3.-9.5.2006, ti, to klo 16.00-18 PAITSI 11.4.2006 klo 16-19, S20A sh 303. EI LUENTOA 4.5.2006. Tarkemmat ajat aikatauluarviossa tehtävänivaskassa.

Aikatauluarviosta poikkeavat läksyt ja muut ilmoitukset

Ti 28.3.2006 läksyksi kyllä tehtävät 19-23, mutta
- tehtävästä 21 riittää tehdä ensimmäiset 5 lausetta, joskin piirtäkää niille vanhoille tutuille monitulkintaisille lauseille oma puunsa kullekin tulkinnalle
- tehtävästä 22 riittää tehdä kohdat 1,2,3,14,16
- luennolla jäi tarkentamatta kylläkin aikatauluarviosta löytyvä palautusaika: muut heti huomiseksi (tai puolet luennon alkuksi), tehtävän 22 saa palauttaa la 8.4.2006 klo 14.30 asti.

Mainos: menkää kuuntelemaan yliopiston lehtorin viran näyteluentoja verbilausekkeesta maanantaina 3.4.2006 klo 9.00-12.50, S20A ls 303.

Ti 4.4.2006 läksyksi huomiseksi
- tehtävä 34 - vain käsin piirretyt hyväksytään
- tehtävä 36 (EIKÄ siis tehtävää 35 vielä huomiseksi niin kuin aikatauluarviossa lukee) - tehkää ihmeessä suoraan tehtäväpaperiin ja säästäkää aikaanne
Muistattehan, että huomenna on määrä palauttaa myös tehtävä 24 eli 1. malaijalamtehtävä monen monituisen samaa aihetta jatkavan ja samaa aineistoa käyttävän tehtävän sarjasta. (Koko tehtäväsarjaa yhtenä yhtenäisenä tehtävänä voitte vakoilla Van Valinista.) Tehkää, niin ette putoa kärryiltä.
Tehtävää 35 voi alkaa tehdä, mutta yhden kohdan asia tulee vasta ensi kerralla, ja siksi tehtävän 35 saa palauttaa vasta torstain luennon jälkeen.

Uudet ohjeet läksyjen palauttamisesta toistaiseksi:
1. Pyydän hartaimmin, että kaikki teistä, joille se on suinkin mahdollista, palauttaisivat kaikki tehtävät paperilla syntaksin harjoituskurssin lokeroon (huomatkaa siis sekin, että omasta postilokerostani en aina muista katsoa!) oikeaan aikaan, jotta ehtisin lukea mahdollisimman monta tehtävää mahdollisimman monelta ihmiseltä. Sähköpostivastaukset ovat vähän ruuhkautuneet teknisten ongelmien takia. (haahaa... nauraa tietokoneitten henki)
2. Puut ja kaaviot tms. hyväksyn toistaiseksi vain paperilla (eritysluvalliset ja toispaikkakuntalaiset palauttakoot pdf-tiedostona; viestin osana puita ja kaavioita en ota vastaan).
3. Ne toistaiseksi toivottavasti harvat pdf-tiedostot:
- TEKIJÄN NIMI JOKA SIVULLE
- tiedoston nimeksi ja sähköpostin otsikkoon tekijän sukunimi ja tehtävien numerot
- kaikki tehtävät samaan tiedostoon toistaiseksi, jos suinkin mahdollista
- jos palauttaminen jää torstaille: ei sähköpostitse vaan paperilla luennon aluksi
4. Palauttakaa toistaiseksi vain aivan pakottavista syistä
- paperilla luennon aluksi
- sähköpostitse niin pdf-liitetiedostoina kuin viestin osanakin (ja siis puita ja kaavioita yms. EI viestin osana)

To 6.4.2006 ei katsottu konstruktiokielioppia tänään, joten konstruktiokielioppitehtävätkään (38-41) eivät tulleet läksyksi. Sen sijaan läksyksi tulivat tehtävät 35 ja 37 (jossa oleta suomi rakenteeltaan englannin kaltaiseksi) sekä 42.

6.4.2006 läksyjenpalautusohjeet, voimassa vastedes toistaiseksi:
- paperilla lokeroon määräaikaan mennessä
- sähköpostitse luentopäivää edeltävään päivään klo 23 mennessä UUTEEN OSOITTEESEEN, jota yritän varjella roskapostilta vähän paremmin kuin sitä toista: mpalsi miukumaukumerkki mappi piste helsinki piste fi. (Puita ja kaavioita ei edelleenkään viestin osana vaan mieluiten käsin tai sitten pdf-tiedostona.)
- pakottavista syistä eikä kukaan joka kerta: luennon alussa paperilla. (Jos tiistaina annetun läksyn tekemiseen menee yli 4 tuntia, keskiviikkona tarvitsee palauttaa vain se, minkä on saanut neljässä tunnissa aikaan.)

HUOM!!! PÄÄTIMME YLIVOIMAISELLA ENEMMISTÖLLÄ ALKAA TIISTAINA 11.4.2006 KOLMOISTUNNIN TASAN 16.00!

Ti 11.4.2006 ennakkoarveluja edellisenä päivänä: läksyt varmaan kuten aikatauluarviossa; KAIKKI TEHTÄVÄT PALAUTETTAVA VIIMEISTÄÄN TI 18.4. KLO 10 (VARMISTA ITSE LAITOKSEN AUKIOLOAJAT ETUKÄTEEN)PALAUTUSTAVASTA RIIPPUMATTA!


Tiedotuksia ja muistutuksia kaikille tiistaina 25.4.2006

1. Jos tiedät olevasi seuraavilla luennoilla poissa osan aikaa tai koko luennon, kirjoita poissaoloaikasi läksypaperiin. (Poissaoloa ei tarvitse ilmoittaa, jos ei palauta mitään läksytehtäviä.) On asioita, joita haluaisin varmistaa kaikkien kuulleen kurssilla, ja näin voisin yrittää ajoittaa ne kaikkien läsnäoloaikaan. Jos tiedän kaikkien sellaisten, joille pitäisi jokin asia selittää, olevan poissa, en haluaisi suotta selittää sitä luennolla.

2. Jos olet luennolta poissa osankin aikaa, pyydä seuraavalla kerralla joltakulta luentomuistiinpanot. Kurssilla on läsnäolopakko, minkä perusteella en kylläkään aio ketään reputtaa, mutta asiaa, jota ei ole koskaan kuullut eikä lukenut, on aika vaikea oppia, ja osa asioista tulee vain luennolla. Kalvoja ei ole tarkoitus lukea itsenäisenä tekstinä.
Jos olet poissa luennolta, on erityisen tärkeää lukea asia Van Valinista.

3. Niin luennolta poissa kuin paikalla olevatkin: edelleenkään merkinnät vastauspaperissa eivät ole korjaus, jossa olisi kaikki olennainen. Kurssimateriaalimappiin tulee luennon jälkeen luennolla käsiteltyjen tehtävien ratkaisut. Niitä kannattaa käydä lukemassa, jos jokin menee ohi luennolla, ja tietysti varsinkin, jos ei ole ollut luennolla, kun tehtävä on käsitelty. Joskus kurssimateriaalimapin ratkaisupapereissa on myös sellaista asiaa, mitä ei ole käsitelty luennolla.
Muistattehan, että vastauksia on vain yhdet. Älkää omiko niitä itsellenne yhtään pitemmäksi aikaa kuin menee siihen, että käytte kopioimassa ne lähimmällä toimivalla kopiokoneella, tai jos luette niitä kopioimatta, lukekaa samassa aulassa.

4. Läksyjä PDF-tiedostoina palauttavat: muistakaa laittaa nimenne joka sivulle.

5. Loppukurssin ajan luen ja annan takaisin läksyt, jotka on palautettu oikeaan aikaan mennessä. Jos ei ehdi palauttaa siihen mennessä, mutta palautusmerkintä on tarpeen, saa palauttaa sähköpostitse luennon alkuun asti tai paperilla luennon aluksi, mutta näin palautettuja tehtäviä ei todennäköisesti saa koskaan takaisin eikä niiden sisältö vaikuta siihen, mitä luennolla puhutaan tai mitä ratkaisupapereihin kirjoitetaan.

6. Kaikki seuraavat ovat tervetulleita tenttiin:
Aarnivuo Laura
Aho Artturi
Bollmann Tuuli
Dyster Wilhelmina
Haarahiltunen Mika
Halme Vladimir
Hellemaa Pipsa
Hesso Minna
Johnson Ryan
Kalinainen Anni
Koljonen Markus
Koppatz Marianne
Lappi Ari-Pekka
Mattinen Maija
Nieminen Kaisu
Nieminen Outi
Okkonen Suvi
Salovaara Jukka
Seppänen Aurora
Sikiö Terhi
Sipolainen Riina
Vuori Valpuri

Kaikki eivät kuitenkaan saa tentistä suoritusmerkintää eivätkä arvosanaa (heti). Tentistä saavat suoritusmerkinnän ja arvosanan ne, jotka ovat palauttaneet yli 70 % läksyiksi tulleista tehtävistä ajallaan tai sovitut jälkikäteistehtävät hyväksyttävästi tehtyinä ennen tenttiä. Muut saavat arvosanan suoritettuaan riittävän määrän tehtäviä hyväksyttävästi, ja jos on joutunut palauttamaan vaadituista tehtävistä kolme tai enemmän tentin jälkeen, arvosana alenee yhdellä (todennäköisesti = ellei onnistu vakuuttamaan minua siitä, että osaa kaiken täydellisesti). Jos ei ole ehtinyt palauttaa tehtäviä hvväksyttävän hyvin tehtyinä 31.8.2006 mennessä mutta on siihen mennessä palauttanut sovitut tehtävät edes ensimmäisenä versiona (jonka senkin tietysti täytyy olla sisällöllinen, asianmukainen vastaus), kesken jäänyt tehtävien palautusprosessi sekin saattaa alentaa arvosanaa.
(Muutkin kuin listalla olevat saattavat päästä tenttiin, mutta heidän on pikimmiten aloitettava neuvottelut asiasta.)
Jälkikäteen ei voi palauttaa kurssilla normaalisti tehtyjä tehtäviä, koska ne on jo käsitelty. Jälkikäteen palautettavista tehtävistä on sovittava opettajan kanssa ennen tenttiä.
Jälkikäteen palautettavia tehtäviä voi itse ehdottaa lisätehtäväpaperista, joka on kurssimateriaalimapissa, mutta niiden on katettava samat aihepiirit, joista tehtäviä on jäänyt tekemättä. Jos tarvittavia tehtäviä ei sieltä löydy, voi ehdottaa myös itse keksimiään (tai löytämiään) tehtäviä.
Koska jälkikäteen palautettavia tehtäviä ei käsitellä luennolla, ne pitää itse korjata hyväksyttäviksi opettajan palautteen jälkeen ja palauttaa - ehkä montakin kertaa. On siis varauduttava siihen, että jälkikäteispalautuksista muodostuu pitkäkin kirjeenvaihto, enkä lupaa olla kesällä aina lukemassa tehtäviä laisinkaan heti.
Tenttiin 9.5.2006 mennessä sovittuja jälkikäteistehtäviä voi palauttaa 31.8.2006 asti.

7. Tentissä hyvin karkeasti ottaen noin puolet pisteistä tulee oikeista kieliesimerkeistä ja puolet oikeitten asioitten mainitsemisesta ja selittämisestä. Esitystapa (jäsentely, kielitieteellisten konventioiden noudattaminen, selkeys ja täsmällisyys yms.) vaikuttaa arvosanaan. Lyhyet kappaleet ovat parempia kuin sekavuus ja numeroi usein erinomainen jäsennyskeino. Ota paperia mieluummin liikaa kuin liian vähän - sottupaperiksi ja jotta voisit kirjoittaa kunkin pitemmän vastauksen omalle paperilleen - mutta kirjoita lyhyet vastaukset suoraan kysymyspaperiin.
Tentti siis 9.5.2006 klo 16.00 - 18.00.
Muistakaa kertaustehtävät kurssimateriaalimapissa ja tenttiohjeet ja käsitelista tehtävänivaskan lopussa kerratessanne.

8. Ellei muita toivomuksia siitä mitä viimeisellä luennolla käsitellään, jos läksyjen lisäksi ehditään, tule tämänkertaisten läksyjen palautuksen yhteydessä, viimeisellä luennolla konstruktiokielioppia, jos ehditään. Ainakaan konstruktiokielioppitehtävät eivät siis ehdi tulla läksyksi kurssilla.

Luentokalvot

Suurin osa kalvoista tästä (sen verran ettei ihan koko ajan tarvitse kynä sauhuten pelkästään kirjoittaa vaan ehtii edes jossain välissä vähän keskittyä tekemään itselleen ja ehkä opettajallekin selväksi, ymmärtääkö). Kannattaa siis esimerkiksi tulostaa itselleen kaikki kurssin kalvot etukäteen ja ottaa ne luennolle kirjoituspohjaksi mukaan.

HUOM! Nämä ovat KALVOJA, niitä ei ole tarkoitettu luettavaksi itsenäisenä tekstinä. Jos olet poissa luennolta, pyydä joltakulta luentomuistiinpanot.

Tehtävät

ja aikatauluarvio ym. 1. luennolla jaettu materiaali toista kirjoitusohjetta lukuunottamatta tästä

Tehtävät palautetaan
a) syntaksin harjoituskurssin lokeroon paperilla (jos se on sinulle samantekevää, niin mieluiten näin; paperiversiot yleensä luetaan ensin ja niihin saa edes jotain "korjauksia") tai
b) sähköpostitse viestin osana tai
c) sähköpostitse pdf-liitetiedostona - NIMI JOKA SIVULLE! - osoitteeseen mpalsi kissanhäntäkiekura mappi piste helsinki piste fi
Katso tarkemmat voimassaolevat palautusohjeet ilmoituksista.