Tehtävä 1

 

a)      Etsi kaikki NP:t (substantiivilausekkeet) ja niiden pääsanat. Merkitse NP:t hakasuluilla ja alleviivaa pääsanat.

b)      Mitkä NP:t viittaavat, ts. ovat referentiaalisia?

c)      Mitkä referentiaalisista NP:istä ovat definiittisiä (määräisiä), mitkä indefiniittisiä (epämääräisiä)?

d) Löytyykö tekstistä esimerkkejä geneerisestä referenssistä?

 

 

Esimerkki: Lause A1

 

indef.                                                                  ei-ref., luokitteleva

[Itsetuntoa] voidaan pitää myös [eräänlaisena puskurina, joka suojaa yksilöä negatiivisilta kokemuksilta].

 

A

Itsetunto

 

(1)   Itsetuntoa voidaan pitää myös eräänlaisena puskurina, joka suojaa yksilöä negatiivisilta kokemuksilta. (2) Puolustaessaan itseä puskuri toimii niin kauan, kunnes uhkaava tilanne on ratkennut ja itsen vahvistaminen voi taas jatkua. (3) Itsetunto on kuitenkin ehtyvä voimavara, mistä syystä jatkuvasti käytettynä itsetunto voi vähentyä ja lopulta loppua kokonaan. (4) Esimerkiksi opiskelija, joka ei jostain syystä pysty saavuttamaan itselleen asettamiaan tavoitteita, turhautuu koko ajan enemmän ja enemmän. (5) Samalla hänen identiteetistään tulee hyvin haavoittuvainen. (6) Opintojen viivästyminen ja pitkittynyt itsen vahvistamisen estyminen voivat täten ajaa opiskelijan eräänlaiseen noidankehään, joka syödessään opiskelijan itsetuntoa ruokkii edelleen edellisiä vaiheita. (7) Vasta kun tilanne muuttuu ja opiskelija ikään kuin täyttää identiteettinsä vaatimat standardit, alkaa eteneminen parempaan suuntaan. (8) Heti kun itsen vahvistaminen voi taas alkaa, myös itsetunto vähitellen eheytyy.

(Yijälä, Anu 2005. Mitä kuuluu opintojensa keskivaiheilla olevalle opiskelijalle? Selvitys Helsingin yliopiston opiskelijoiden hyvinvoinnista 2004.)


 

B

(1)   Operaatio Kesäheila on Plussan reality-sarja, jossa sinkku Suvi etsii kevään ajan heilaa. (2) Hän tapaa mielenkiintoisia tyyppejä ja raportoi sinkkuelämästä yleisesti ja Operaatio Kesäheilan etenemisestä erityisesti.

(Iltasanomat 13.3.2006.)

 

 

C

Ensimmäinen matka

 

(1) Hankasalmen kirkonkylälle minun ei onneksi tarvinnut ajaa enää koska sinne olisi ollut vielä 10km Revontulen luota. (2) Kyllä oli mahtava fiilis kun näin kyltin ”Jari-Pekka 10km”. (3) Jari-Pekka on Neste, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Revontulesta. (4) Fiilis oli vielä hienonpi kun kurvasin Hotelli Revontulen hiekkaiselle parkkipaikalle. (5) Nopeasti otin tavarani skootterin kypäräboksista ja menin respaan ja täytettyäni jonkun kaavakkeen sain avaimet ja pääsin ansaittuun lämpimään suihkuun. (6) Lopulta menin nukkumaan ja kyllä väsytti. (7) Aamulla matka jatkuisi Kuopiota kohti. (8) Päivän kilometri saldo oli n. 300km eli aika hyvin olin tullut. (9) Tosin vielä olisin jaksanut Suonenjoelle asti ajaa, jonne oli 50km.

 

(10) Aamulla herättyäni 7.00 herätyskellon puin päälleni ja lähdin aamupalalle. (11) Aamupalan syötyäni vein avaimet respaan ja lähdin matkaan n. 8.00. (12) Hotelli Revontuli oli ihan hyvä hotelli hintaansa nähden eli yöhän maksaa 50€. (13) Aamupala oli hyvä ja huone kohtuullinen. (14) Suosittelen hotellia kuitenkin jos eksyt Hankasalmelle ja tarvitset yösijan. (15) Matka jatkui kuitenkin ensimmäiseksi Suonenjoelle.

(Iltasanomat.)