Suopuhe-projekti Käyttöohje Sääntötiedostot Funktiolista

NSW-laventimen asennus

Vaatimukset

Perl-komentotulkki (suositellaan versiota 5.61 tai uudempaa, varhaisemmatkin ainakin 5.0:stä ylöspäin luultavasti toimivat). Ohjelma on siis kirjoitettu Perl-ohjelmointikielellä, joka on saatavissa lähes alustalle kuin alustalle. Unixeissa Perl tulee yleensä valmiiksi mukana, mutta tarvittaessa sen voi noutaa osoitteesta http://www.perl.com. Windowsiin Perlin voi noutaa osoitteesta http://www.activestate.com/. MacIntoshien Perl ei ole minulle tuttu, mutta sellainen varmasti löytyy..

Purkuohjelma, käytännössä vaikka joku seuraavista: Unixissa tar-käskyn uudemmat versiot, Windowsin puolella käsittääkseni mm. 7-Zip osaa avata tarrattuja ja gzipattuja tiedostoja (gzip on periaatteessa sama kuin zip, mutta headerit eroavat hieman).

Ohjelman jakelu

http://www.ling.helsinki.fi/suopuhe/download/.

Asentaminen

 1. Pura tiedosto haluamaasi hakemistoon. .tgz-päätteisen tiedoston voi purkaa Unixissa käskyllä

  tar -zxvf lavennin-$VERSIO.tgz

  Se tekee työhakemistoon alihakemiston lavennin/ ja laittaa ohjelmatiedostot sinne. Asennuksen mukana pitäisi tulla seuraavat tiedostot:
    README.txt
    bin/ 
    bin/lavennin
    data/
    data/fin_kongruoivat_lyhenteet.txt
    data/fin_kongruoivat_sanat.txt
    data/fin_lavennussaannot.txt
    data/fin_luvut.txt
    data/fin_merkit.txt
    data/fin_yleissanasto.txt
    man/
    man/asennus.shtml
    man/kaytto.shtml
    man/saannot.shtml
    tmp/
  

  lavennin on itse ohjelma. Hakemisto data/ sisältää suomenkieliset lavennussäännöt. Hakemisto man/ sisältää oheita, mm. tämän sivun. Hakemistoon tmp/ talletetaan toistaiseksi ohjelman välitiedostot. Myöhemmin nämä olisi tarkoitus tallettaa Unixeissa /tmp hakemistoon. Mitenkään mahdotonta ei olisi tehdä ohjelmasta versiota, joka ei käyttäisi aputiedostoja, mutta sellaista ei enää ehditä tekemään tämän projektin puitteissa.

 2. Unix: Ohjelma etsii perl-tulkkia osoitteesta /usr/bin/perl. Käsky which perl kertoo mistä Perl-tulkkisi löytyy. Jos Perl sijaitsee eri paikassa, täytyy tiedoston bin/lavennin ensimmäinen rivi muuttaa osoittamaan tähän paikkaan. Tämän voi tehdä esimerkiksi emacs-editorilla.

Laventimen käyttöohjeeseen.


Nicholas Volk