Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - lukuvuosi 2009-2010

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

Kurssin materiaalit

Käytännön järjestelyt

Suoritus

Kun palautatte 80% harjoituksista, saatte tästä kurssista suoritusmerkinnän. Erillisiä arvosanoja ei siis tästä kurssista anneta. Hyvästä yrityksestä saa harjoituksen suoritetuksi, ei tarvitse välttämättä olla "oikein", kunhan vastauksesta näkee, että asiaa on pohdittu.

Kysymykset

Mahdolliset kysymykset voi lähettää kurssiassarille osoitteeseen pauliina piste liuska ät helsinki piste fi. Otsikossa kannattaa mainita kurssin koodi (clt130), koska sama henkilö saattaa toimia assarina useallakin kurssilla.

Tehtävien palautus

Tehtävät julkaistaan maanantaisin luentojen jälkeen.

Tehtävät tulee palauttaa viimeistää ennen seuraavan viikon luentoa (ennen ma klo 10.15), koska luentojen alussa käydään läpi edellisen viikon harjoitustehtävät.

Tehtävien palautus assistentille ma klo 10.15 mennessä samaan osoitteeseen kuin yllä mainittu

Lähettäkää tehtävät puhtaassa raakatekstimuodossa suoraan sähköpostin viestikentässä (ei siis liitetiedostoja!). Merkitkää otsikon alkuun kurssin koodi "Clt130" ja tämän jälkeen kyseisen tehtäväkerran numero, ja sen perään oma nimenne, esim. "Clt130: tehtävät 1, Oosakki Opiskelija". Tällöin assistentti varmasti huomaa mailinne, eikä esim. deletoi sitä roskapostina.

Lähettäkää kaikki saman kerran tehtävät yhdellä kertaa, yhdessä sähköpostiviestissä, eikä n+9:ää mailia, joissa kaikissa on tehtävät 1.a, 1.b etc. omina tiedostoinaan.

Raportoikaa supertarkasti varsinkin silloin, kun jokin ei onnistu niin kuin pitäisi. Todennäköisesti sama ongelma on kaikilla muillakin...

Luennot

Kalenteriin tulee tieto siitä, mitä asioita seuraavalla luennolla tullaan käsittelemään.

Näin myös ne opiskelijat, jotka osaavat jo jotain, voivat tulla kuuntelemaan vain luennot, joiden aiheet eivät ole ennestään tuttuja. Periaate on siis se, että jos jo osaat, niin voit hyvällä omallatunnolla koisia maanantaina hieman pitempään.

Konepaikkoja on siis rajatusti. Koneella oleminen ei tietenkään ole välttämätöntä luennon seuraamiseksi, mutta siitä on kyllä hyötyä. Teemme yhdessä luentojen aikana käytännön harjoituksia.

Oman kannettavan käytön pitäisi myös onnistua. Ohjeita HUPnet:in käyttöön löytyy yliopiston tietotekniikkaosastolta.

Luentojen jälkeen kurssisivuille ilmestyy tiivistelmä luentojen keskeisistä asioista. Tiivistelmä yrittää ilmestyä maanantaisin hetimmiten luentojen jälkeen, mutta saattaa joskus ujostella.

Lataa

Harjoitukset

Kurssin harjoitukset ovat tiistaisin ja ne eivät siis ole pakolliset. Harjoitusten tarkoitus on antaa opiskelijoille mahdollisuus tulla kysymään harjoituksiin liittyvistä ongelmista assistentiltä suoraan henkilökohtaisesti. Monet asiat on kumminkin helpompi näyttää kuin selittää.

Luentojen tiivistelmät

Aloitamme 10.15 ja jatkamme ilman taukoa n. 11.45 saakka.

Unix-opas

Yleisiä asioita

Pohjatietoina oletetaan yliopiston TVT-ajokortti tai vastaavat tiedot, mutta käytännössähän suurin osa suorittaa ajokorttia tämän kurssin kanssa rinnan. Se ei sinänsä haittaa, koska tämän kurssin opetus koskee lähinnä Unix-järjestelmää, mutta ajokorttiin liittyviä asioita ei kuitenkaan tällä kurssilla enää opeteta. Muistia voi käydä virkistämässä/ravitsemassa TVT-sivuilla.

Jokaisella opiskelijalla tulee olla käyttölupa CSC-koneisiin, koska käytämme opetusympäristönä CSC:n corpus-palvelinta. Käyttölupaa voi hakea CSC:n sivuilta. Sivuilla oleva lomake on ohjeiden mukaan ensin lähetettävä lomakkeen lopussa olevalla napilla ja sen jälkeen ohjelden mukaan tulostettava, allekirjoitettava ja lähettävä postitse jatkoohjeissa ilmoittettavaan osoitteeseen. Käyttäjätunnus ja salasana tulee kotiin postitse parin päivän kuluessa. Lomakkeen täyttöohjeet löytyvät kurssin suojatulta puolelta. Jos kurssin suorittaa etänä ja omalla laitoksella/yliopistolla on tarjota käyttöön unix-palvelin, voi harjoitustehtävät suorittaa myös jollain muulla kuin yllä manitulla CSC:n palvelimella. Tällöin käyttölupaa ei tietenkään tarvitse hakea.

Opiskelijalla tulee myös olla Helsingin yliopiston opiskelijanumero. (Koskee JOO-opiskelijoita tai muun sopimuksen kautta opiskelevia) Sen saamiseksi tulee ottaa yhteys Johanna Ratiaan.

Jos haluaa päästä kotikoneelta laitoksen ohjelmiin käsiksi, tarvitsee esimerkiksi Putty-ohjelman, jonka voi ladata omalle koneelleen ilmaiseksi. (Kotikone ei silti ole kurssin suorittamisen kannalta mitenkään pakollinen, eikä kurssin suorittamisen takia muutenkaan tarvitse asentaa mitään.) Putty on ladattavissa netistä ilmaiseksi.