Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - lukuvuosi 2009-2010

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

4. luennon asiat

FIND käskyn käytöstä

FIND käyttäytyy CORPUS-palvelimella niin että haettavan tiedoston nimi pitää olla hipsujen sisällä (yleensä hipsuja ei tarvita). Käskyllä: FIND ~/ -name "*txt" voit hakea kaikki txt loppuiset tiedostot omasta kotihakemistostasi.

Prosesseista

Harjoittelimme prosessien keskeyttämistä (esimerkiksi emacsissa Crtl-zpoistuu ja fg paluu) ja tappamista (kill -käsky). Ohje prosessien tappamista varten alla (tai katso tämän viikon harjoituksista):

Ja kuten arvelin luennolla, jos on monta pysäytettyä prosessia (Ctrl-z), niin automaattisesti fg komento avaa viimeiseksi pysäytetyn, mutta sille voi myös määritellä minkä prosessin haluaa avattavan

  • fg komennon käyttöohje

Muita hyödyllisiä käskyjä:

pdftops muuttaa tied.pdf muotoisen tiedoston tied.ps muotoiseksi. Ps:hän oli se formaatti, josta linux enemmän tykkää. (on olemassa myös pstopdf käsky mutta sitä ei ainakaan corpuksella ole)

Paketointi

Tehtiin ja avattiin paketteja mm.gzip, gunzip ja tar komentojen avulla avulla. Ohjeet näihin löytyvät alta:

WINSCP Windowssissa

Luennolla teimme wordin avulla PDF tiedoston ja siirsimme sen winscp:llä corpus palvelimelle, omaan kurssi hakemistoon. (Laitoksen windows kone ei tosin kysy välttämättä mihin hakemistoon tiedosto halutaan tallettaa, joten se meni aika totaalisesti hukkaan. Muualla kuin laitoksella PDF:n tekeminen wordllä onnistuu kuitenkin helposti.) Itse WINSCPstä löytyy ohje seuraavan linkin takaa:

SCP siirrettäessä palvelimelta toiselle tai Linuxissa

Tiedostojen siirto palvelimelta toiselle spc komennon avulla. Hyvä ohje löytyy TKK:n sivuilta:

LYNX rivipohjainen selain

Cutepdf

Ilmainen ohjelma, jonka avulla voi tuottaa PDF:ää omalla koneella. http://www.cutepdf.com/ projektin kotisivu. Googlettamalla löytyy myös tietoa suomenkielellä.