Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - lukuvuosi 2009-2010

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

3. Harjoitukset

  1. Mene Clt130 -kurssihakemistoon ja luo sinne alihakemisto Harjo3. Mene Harjo3 -alihakemistoon ja luo sinne htied2.txt niminen tiedosto. Kopioi htied2.txt tiedosto cp käskyn avulla Clt130 kurssihakemistoosi ja posta Harjo3 -alihakemistosta htied2.txt tiedosto.
  2. Tee emacsilla vaikka r5.txt niminen tiedosto, jonka ensimmäisellä rivullä on jotakin tekstiä. Mitä tapahtuu jos poistut emacs -ohjelmasta Ctrl - z näppäinyhdistelmällä? Entä mitä tapahtuu jos kirjoitat, poistumisen jälkeen, komentoriville fg komennon? (Älä poistu vielä emacs:ista, jatkuu seuraavassa tehtävässä...)
  3. Poistu taas emacs:ista Ctrl - z näppäinyhdistelmällä. Kirjoita ruudulle käsky ps ja sinun pitäisi nähdä prosessitaulu ja emacs prosessitaulussa. Kirjoita riville kill -HUP 99999 (99999:n tilalle se numero (PID) joka näkyy emacsin kohdalla prosessitaulussa). Jos nyt kirjoitat komentoriville fg niin mitä komentotulkki vastaa? Mitä siis tuli juuri tehtyä?
  4. Luo jollakin ohjelmalla esim. JEdit jokin tekstin pätkä ja talleta se windowssin johonkin (jos tiedosto tallettuu jonnekin josta et sitä löydä niin selitä sitten miten siirto onnistuisi tai siirrä jokin muu tiedosto). Siirrä tiedosto winscp ohjelman avulla corpus palvelimelle.
  5. Luo kolme tiedostoa joiden nimet ovat h1.txt, h2.txt ja t3.txt. Paketoi kaikki kolme vaikka tar paketiksi ja avaa paketti. Miten saisit paketoitua vain tiedostot h1.txt ja h2.txt?
  6. Keksi luennoitsijalle jokin kysymys ihan mistä tahansa tähän kurssiin liittyvästä asiasta. Se voi olla jotain mikä on jäänyt epäselväksi tai mikä olisi vain kiva tietää. Nyt voi kysyä nimettömänä. Luennoisija vastaa vikoilla luennoilla (saa toki kysyä milloin vain, mitä vain, mutta nyt minulle jää aikaa selvitellä jos jotain todella kinkkisiä kysytte... :)