Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - syksy 2006

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelinvaihde +358 (09) 1911
Faksi +358 (09) 191 29307

Kurssin materiaalit

Käytännön järjestelyt

Suoritus

Kun palautatte n. 70% harjoituksista saatte tästä kurssista suoritusmerkinnän. Erillisiä arvosanoja ei siis tästä kurssista anneta. Hyvästä yrityksestä saa harjoituksen suoritetuksi, ei tarvitse välttämättä olla "oikein", kunhan vastauksesta näkee, että asiaa on pohdittu.

Kysymykset

Mahdolliset kysymykset voi lähettää kurssi-assarille Sari Hyväriselle osoitteeseen sari.m.hyvarinen(at)helsinki.fi. Otsikossa kannattaa mainita kurssin koodi (clt130), koska sama henkilö saattaa toimia assarina useallakin kurssilla.

Tehtävien palautus

Tehtävät julkaistaan maanantaina luentojen jälkeen.

Tehtävien viimeinen mahdollinen palautusaika on yleensä aina seuraavan maanantai, mutta muutoksia saattaa tulla, joten seuratkaa kalenteria. Muutoksista ilmoitetaan siellä. (Seuraava maanantai siksi, että luennoilla voi sitten vielä kysyä harjoituksista, jos jotain on jäänyt epäselväksi tai tehtävä on tuntunut erityisen hankalalta.)

Tehtävien palautus assistentille Sari Hyväriselle samaan osoitteeseen sari.m.hyvarinen(at)helsinki.fi.

Lähettäkää tehtävät puhtaassa raakatekstimuodossa suoraan sähköpostin viestikentässä (ei siis liitetiedostoja!). Merkitkää otsikon alkuun kurssin koodi "Clt130" ja tämän jälkeen kyseisen tehtäväkerran numero, ja sen perään oma nimenne, esim. "Clt130: tehtävät 1, Oosakki Opiskelija". Tällöin assistentti varmasti huomaa mailinne, eikä esim. deletoi sitä roskapostina.

Lähettäkää kaikki saman kerran tehtävät yhdellä kertaa, yhdessä sähköpostiviestissä, eikä n+9:ää mailia, joissa kaikissa on tehtävät 1.a, 1.b etc. omina tiedostoinaan.

Raportoikaa supertarkasti varsinkin silloin, kun jokin ei onnistu niin kuin pitäisi. Todennäköisesti sama ongelma on kaikilla muillakin...

Luennot

Kalenteriin tulee tieto siitä mitä asioita seuraavalla luennolla tullaan käsittelemään.

Näin myös ne opiskelijat, jotka osaavat jo jotain, voivat tulla kuuntelemaan vain luennot, joiden aiheet eivät ole ennestään tuttuja. Periaate on siis se, että jos jo osaat, niin voit hyvällä omallatunnolla koisia maanantaina hieman pitempään.

Konepaikkoja on siis rajatusti. Koneella oleminen ei tietenkään ole välttämätöntä luennon seuraamiseksi, mutta siitä on kyllä hyötyä. Teemme yhdessä luentojen aikana jonkin verran käytännön harjoituksia ja myös viikkoharjoituksia yhdessä.

Oman kannettavan käytön pitäisi myös onnistua, mutta koska laitoksella on ollut järjestelmäuudistuksia, en osaa tuota taata. Kuitenkin, yliopiston langattoman HUPnet-verkon pitäisi ulottua myös Unix-luokkaan, joten kannettavan tietokoneen ja langattoman verkkokortin omistavat voivat mahdollisesti käyttää luennoilla omaa tietokonettaan. Ohjeita HUPnet:in käyttöön löytyy yliopiston tietotekniikkaosastolta.

Luentojen jälkeen kurssisivuille ilmestyy tiivistelmä luentojen keskeisistä asioista. Tiivistelmä yrittää ilmestyä maanantaisin heti miten luentojen jälkeen, mutta saattaa joskus ujostella.

Luentojen tiivistelmät

Aloitamme aina 9.15, noin 10.15 pidämme pienen tauon ja pyrimme lopettamaan viimeistään 11.45

Unix-opas

Yleisiä asioita

Pohjatietoina oletetaan yliopiston TVT-ajokortti tai vastaavat tiedot, mutta käytännössähän suurin osa suorittaa ajokorttia tämän kurssin kanssa rinnan. Se ei sinänsä haittaa, koska tämän kurssin opetus koskee lähinnä Unix-järjestelmää, mutta ajokorttiin liittyviä asioita ei kuitenkaan tällä kurssilla enää opeteta. Muistia voi käydä virkistämässä/ravitsemassa TVT-sivuilla.

Jokaisella opiskelijalla tulee olla käyttölupa laitoksen koneisiin. Sen saa ottamalla yhteyttä Hanna Westerlundiin. (Laitoksen sivuilta löytyvä PDF-lupalomake on vanhentunut. Pahoitteluni niille, jotka ehtivät sen jo tätä kautta tulostaa ja mahdollisesti jo täyttääkin.)

Opiskelijalla tulee myös olla Helsingin yliopiston opiskelijanumero. (Koskee JOO-opiskelijoita tai muun sopimuksen kautta opiskelevia) Sen saamiseksi tulee ottaa yhteys Johanna Ratiaan.

Jos haluaa päästä kotikoneelta laitoksen ohjelmiin käsiksi, tarvitsee esimerkiksi Putty-ohjelman, jonka voi ladata omalle koneelleen ilmaiseksi. (Kotikone ei silti ole kurssin suorittamisen kannalta mitenkään pakollinen, eikä kurssin suorittamisen takia muutenkaan tarvitse asentaa mitään.) Yliopiston jakelemia ohjelmia, joita saa omalle koneelle opiskelijalisenssillä. (Klikkamalla itsensä SSH-hakemistoon sieltä löytyy linkki, josta voi ladata Putty-ohjelman itselleen.)