Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - syksy 2006

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelinvaihde +358 (09) 1911
Faksi +358 (09) 191 29307

3. luennon materiaalit

Linuksin hakemistosta

Linuksissa käyttäjän oma hakemisto on koko ajan saatavilla sekä talletattaessa että ladattaessa tiedostoja. Jos haluaa ladata jonkin tiedoston netistä omaan hakemistoon se onnistuu, kun painaa hiiren oikeaa (siis sitä väärää nappia) näppäintä ruudussa ja valitsee aukeavasta valikosta kohdan 'Save page as...'. Avautuvaan tallennus ruutuun kirjoitetaan dokumentin haluttu nimi (jos ehdotus ei kelpaa) ja kotihakemisto saadaa hollille painamalla ruudun oikeassa yläreunassa olevaa talon kuvaa. Talon kuvaa painamalla pääsee omaan kotihakemistoon ja sieltä voi valita halutun talletus hakemisto tupla-klikkaamalla sen nimeä.Samat askeleet toimivat jos halutaan liittää sähköpostiin liitetiedosto. Silloinkin aukeaa ruutu ja kotimökin kuvaa painamalla pääsee omaan hakemistoonsa (ellei jo ole siellä)

Kotisivujen luominen

Oman public_html hakemiston luominen on hyvin kuvattu linkin takana olevien ohjeiden mukaan. Tuo sivuilla mainittu luokotihakemisto käsky ei tosin olen käytössä, mutta muilta osin ohjeet ovat hyvin pätevät ja sieltä löytyy hyviä linkkejä jos asiata haluaa saada lisää selville.

Harjoitusten kannalta tärkeitä on luoda tuo public_html niminen hamemisto ja antaa hakemistolla ja hakemistoon sijoitettaville tiedostoille oikeat oikeudet chmod käskyn avulla, kuten sivulla on kuvattu.

chmod käskystä löytyy lisää alla mainituilta sivuilta. Samasta oppaasta löytyy myös kaikki unix:iin liittyvä mitä on tähän asti käsitelty. Chmod-jutut kohdasta "Tiedostojen suojaukset". Huom. yksi ero. Oppaassa puhutaan jostain 'o'-käyttäjistä (other), mutta meillä on siis 'a'-käyttäjiä (all). Oikeudet annetaan a(ll) eli kaikille silloin kun halutaan, että jotain on esim. netistä näkyvillä.

Tiedostojen luominen OppenOffisella

Linuxin OppenOffise on perjaatteessa ihan samallainen kuin windowssin vastaavat kirjoitus värmeet ja sillä saa PDF:ää tehtyä käyttämällä valikosta tallennus optiota 'Convert to PDF...'. Sitten vaan talletaan tiedosto vaikka kurssin omaan alihakemistoon ja sieltä se on sitten helposti liitetävissä vaikka sähköpostiin. Valinalla 'Save as...' saadaan aikaan ruutu josta voi valikosta valita minkälaiseen muotoon haluaa tiedoston tallettaa (tarjolla mm. .swx, .doc, .html, jne, jne,

Parasta on kuitenkin vaan käynnistää ohjelma ja tutkia mihin kaikkeen se voi taipua