Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - syksy 2006

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelinvaihde +358 (09) 1911
Faksi +358 (09) 191 29307

Harjoituksissa esitetyt kysymykset ja vastaukset

6. Mitä yleisesti saatavia ja laillisia keinoja on olemassa lähettää sähköpostilla kysymyksiä jäljittämättömän nimettömästi?

Vast:Jos lähettää sähköpostin (hotmail tai joku muu joka ei vaadi oikeiden tietojen antamista) tai web-palautelomakkeen sellaisesta kirjastosta tai netti-kahvilasta, jossa käyttö ei vaadi sellaista rekisteröitymistä. Tällöin lähettäjää ei voida päätellä esim. ip-osoitteesta, eikä koneelle jää jälkeä siitä kuka on ollut lähetys aikana kirjautuneena koneelle.

6. Minkä verran kovalevytilaa käyttäjän sallitaan yliopiston Linux-järjestelmässä kuluttaa?

Vast:perjaatteessa rajattomasti.

6. Kysymys luennoitsijalle: En ollut luennolla, jolla käsiteltiin emacsin ja xemacsin eroja. Netistä löytyi helposti ymmärrettävää tietoa varsin heikosti, mitkä ovat ne tärkeimmät erot?

Vast:Mukaan oli sattunut luennoitsijalta fiba kysymys, eli niitä eroja ei enää nykyään oikeastaan ole, siksi vastaukseksi on hyväksytty melkein mitä vaan. Xemacs on tosin koodatessa kätevämpi.

6. Mikään ei varsinaisesti ole jäänyt epäselväksi. Tietenkin joskus tulee miettineeksi, mitä käytännön hyötyä on esimerkiksi siitä, että näkee kaiken vaivan vain nähdäkseen ruudulla kellon tai kalenterin, mutta aika hyvin on tullut esille useimpien käskyjen pointti jopa tällaiselle kielitieteen sivuaineopiskelijalle, joka tuskin koskaan tulee jatkamaan kieliteknologiaan.

Vast: Hyvä että olet kuitenkin ymmärtänyt :)

Tehtävä 6 Voiko omaan kansioon laatia jotenkin esim. omat kotisivut tai käyttää siellä olevaa tilaa vaikka foorumavatarien urlina tms.?

Vast:omaan public_html hakemistoon voi tehdä kotisivun index.html nimiseen tiedostoon. Kotisivu näkyy www.helsinki.fi/~ktunnus/ nimisillä sivuilla netissä. Lisätietoa tulevilla kursseilla. Foorumeista en tiedä mitään, mutta veikkaan että kyllä.

6. Mitä eroa on ls ja dir käskyillä? Molemmat näyttävät antavan samanlaisen sisältölistauksen.

Vast:Eipä käytännössä mitään, kun optiotkin käyttävät olevan samallaisia.

6. Tyhmä kysymys: En tajua, mitä eroa tai mitä yhteistä on Linuxilla ja Unixilla. Linux on siis käytöjärjestelmä (kuten esim Windows), mutta mikä on Unix?

Vast:Kävin tätä luennolla läpi mutta lyhyesti. Linux on Unix-pohjainen käyttäjärjestelmä. Linuxin kautta voi käyttää ohjelmia ja tiedostoja, joita on koneelle asennettu. Unix on paikka, johon ohjelmia ja tiedostoja voi laittaa talteen.

6. Kuinka vaikeata olisi työstää sellaisenaan .doc tai .rtf- muodossa olevaa tekstitiedostoa unix-työkaluilla? Entä erikoismerkit (diakriitit yms.)? Onko ohjelmia jotka tunnistaisivat näitä?

Vast:Tallenna joku oma tiedosto .doc muotoisena ja katsele sitä emacsilla niin näät mihin muotoon se on kirjaimet vääntäneet. Ongelmahan näissä tiedotoissa on se, että ne tallettavat myös tekstien muotoilut. Ei se ole mahdotonta, mutta kuten voit huomata talletus muodosta, se on varsin hankalaa.

6. Miten kurssin suoritus eroaa jos ei aio opiskella kieliteknologiaa kuin max. 1 kurssin lisää? Yleisen kielitieteen tutkinotvatimuksissa kun on kieliteknologian peruskurssi 1 op mutta kurssisivulla 2 op. Onko kurssi sivuaineopiskelijalle siis jotenkin suppeampi?

Vast: Kurssi on kaikille sama. Kaikki saavat 2op kun läpäisevät.

6. Olisin kiinnostunut tietämään, mitä kaikkia ohjelmia voi käyttää etänä yliopiston palvelimelta eli mitä kaikkia ohjelmavalikoimassa on?

Vast: Listaa ei ole julkaistu toistaiseksi missään.

6. Kun nyt tuossa tuli tuo emacscin tapettua, niin voisin oikeastaa kysäistä noista varmuuskopioista. Tekevätkö unix-ohjelmat niitä yleensäkin, vaiko vain emacs? Ja tuossa emacsissa, mitenkä ne löytää ja miten ne palautetaan, vaikkapa jos näin on alkuperäinen tuhoutunut kokonaan.

Vast: Varmuuskopioita ovat nuo ~-päätteiset tiedostot. Jos jotain rm-llä tuhoat niin se sitten myös tuhoutuu. Sitä ei saa mistään takaisin.

6. Muistaakseni alussa mainittiin että hakemistojen nimissä olisi hyvä käyttää esim. isoa kirjainta alussa että ne erottaa tavallisista tiedostoista. Eikö olisi parempi tehdä ls:lle alias esim. ls -F tai ls --color=tty ?

Vast: Aliaksia ei tällä kurssilla opeteta mutta toki se on ihan hyvä tapa

6. Voisiko tehtävänantoja ja luentotiivistelmiä oikolukea ennen julkaisemista? Etenkin kirjoitusvirheet komennoissa saattavat hämätä aloittelevia linux-käyttäjiä.

Vast: Pahoittelen, jos virheitä on tullut. Se ei ole mitenkään suotavaa.

6. Onko mars-palvelin käytettävissä? Sain tällaisen virheilmoituksen: [mkujanpa@venus ~/Clt130]$ ssh mars.ling.helsinki.fi ssh: connect to host mars.ling.helsinki.fi port 22: No route to host Kun ainakin viime vuoden kurssisivujen mukaan sieltä voisi käyttää etänä OpenOfficea. Onko kenties mahdollista käyttää OpenOfficea joltain toiselta palvelimelta, jos mars-ei ole käytettävissä?

Vast: Mars- ei siis ole enää käytössä. Muista palvelimista epäilen suuresti että tuota löytyy.

" Muuten, kun luennoilla oli aiemmin puhetta pdftops-käskystä, ja että käänteinen pstopdf-käsky ei toiminut, niin ainakin ps2pdf-käsky toimii." Kiitos tiedosta :)