Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - syksy 2006

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelinvaihde +358 (09) 1911
Faksi +358 (09) 191 29307

6. viikon harjoitukset

Tehtävät palautetaan kurssiassistentille osoitteeseen sari.m.hyvarinen(AT)helsinki.fi

Tämän viikon tehtävät ovat enemmän tällaisia pohdiskelu tehtäviä, eli vastaukset kannattaa kirjoittaa auki. Kasasta käskyjä on vaikeampi päätellä oletteko tajunneet homman.

  1. Nyt vihdoin tuo kauan odotettu ssh-tehtävä, eli miten menette linux:ssa venus-palvelimelle ssh:n avulla? Pelkkä käsky riittää vastaukseksi.
  2. Huom! Älä kokeile tätä tehtävää, mutta mieti mitä tapahtuisi jos käyttäisit samaa kill komentoa, kuin viime viikon harjoituksissa, prosessitaulun kohtaa bash (Vihje! bash on eräs komentotulkki tyyppi...)?
  3. Miksi xemacs ohjelma ei käynnisty jos et ole mennyt ssh:lla venus -palvelimen puolelle?
  4. Olet pitämässä esitelmää ja sinun pitäisi näyttää kuulijoille tekemäsi pdf -tiedostoa, jonka olet tallettanut venus-palvelimelle. Kerro kaksi tapaa miten saat tiedoston esiteltyä, kun pidät esitelmää laitoksen Windows ympäristössä (eli et pääse suoraan käsiksi pdf:n). (Itse käskyjä ei tarvitse muistaa, ne voi aina googleta jos sattuvat unhoittumaan. Riittää, että kerrot miten homma hoituisi :) Miten siis saat tiedostot siirrettyä palvelemelta ruudulle kaikkien nähtäväksi?
  5. Kopioi ensin seuraava tiedosto /ling/corp/demo/alice11.txt omaan kurssi hakemistoosi. Nyt voit kokeilla ja kertoa mitä seuraava käsky kokonaisuudessaan tuottaa: cat alice11.txt | grep -ni "this" | cat -n > result.txt
  6. Kerro mitä edellisen tehtävän käskyn eri osat (komennot, optiot jne.) tekevät?