Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
clt130: Kieliteknologian ATK-ympäristö (Clt130) - syksy 2006

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelinvaihde +358 (09) 1911
Faksi +358 (09) 191 29307

4. viikon harjoitukset

Tehtävät palautetaan kurssiassistentille osoitteeseen sari.m.hyvarinen(AT)helsinki.fi

Näihin tehtäviin on järkevintä vastata niin, että kerrotte mitä käskyjä käytitte ja mitä käskyn jälkeen tapahtui.

  1. Teet eräässä unix-komennossasi virheen. Millä näppäinyhdistelmällä saat komennon lopetettua? Entä, jos haluat kaksi emacsia päälle yhtä aikaa miten se onnistuisi avaamatta toista komento ikkunaa?
  2. Mitä wc-komento tekee? Käytä sitä johonkin tiedostoosi.Entä mitä ps-komento tekee? Kerro mitä se sanoi sinun prosesseistasi?
  3. Kaksipuoleista tulostusta varten mpage-komennolle pitää syöttää optiot -1, -t ja -o. Katso komennon ohjesivuilta mitä nämä optiot oikein tarkoittavat. Mistä tulostettava tieto oikein tulee mpage-komennolle?
  4. Mitä eroja on emacs:lla ja xemacs:lla? Missä tilanteessa näissä kahdesta eri versiosta voisi olla minulle hyötyä?
  5. Luo JEdit ohjelmalla jokin tekstin pätkä ja talleta se windowssin johonkin (jos tiedosto tallettuu jonnekin josta et sitä löydä niin selitä sitten miten siirto onnistuisi tai siirrä jokin muu tiedosto). Siirrä tiedosto winscp ohjelman avulla venus palvelimelle. Miten siirtäisit tuon tiedoston taas esimerkiksi melkki.cs.helsinki.fi palvelimelle (jos sinulla on cs-luvat niin tee siirto, jos ei ole niin kerro miten se tehtäisiin scp - ohjelman avulla)?
  6. Luo kolme tiedostoa joiden nimet ovat h1.txt, h2.txt ja t3.txt. Paketoi kaikki kolme vaikka zip paketiksi ja avaa paketti. Miten saisit paketoitua vain tiedostot h1.txt ja h2.txt?