Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
Yleisen kielitieteen laitos

Yhteystiedot:

Osoite:
Yleisen kielitieteen laitos
PL 9
Siltavuorenpenger 20A
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi: +358 (09) 191 29307

Käytännön asioita

Tälle sivulle on koottu satunnaisia käytännön asioita. Sivun läpi lukeminen helpottaa todennäköisesti kaikkien osapuolten elämää, eli kannattaa lukaista.

Mahdolliset kysymykset voi lähettää osoitteeseen clt132-teacher_AT_ling.helsinki.fi. Otsikossa kannattaa mainita kurssin koodi (clt132), jotta vastuuhenkilö tajuaa reagoida tarpeeksi nopeasti.

Tehtävien palautus

Tehtävät ilmestyvät aina luentopäivänä, ja niiden virallinen dead-line on ennen seuraavaa luentoa. Deadlinet (kuten myös muut kurssin kannalta tärkeät päivämäärät ja poikkeukset aikatauluun) kerrotaan kurssikalenterissa. Kalenteria kannattaa siis seurata.

Lähettäkää tehtävät puhtaassa raakatekstimuodossa suoraan sähköpostin viestikentässä (ei siis liitetiedostoja!). Tehtävät lähetetään osoitteeseen clt132-teacher_AT_ling.helsinki.fi, eikä esimerkiksi luennoitsijan tai assistentin henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteseen. Merkitkää otsikon alkuun kurssin koodi "Clt132" ja tämän jälkeen kyseisen tehtäväkerran numero, ja sen perään oma nimenne, esim. "Clt132 : tehtävät 1, Oosakki Opiskelija". Tällöin assistentti varmasti huomaa mailinne, eikä esim. deletoi sitä roskapostina.

Lähettäkää kaikki saman kerran tehtävät yhdellä kertaa, eikä n+9:ää mailia, joissa kaikissa on tehtävät 1.a, 1.b etc. omina tiedostoinaan. Tämä menettely estää kurssiassistenttia kokemasta akuuttia tarvetta hypätä alas korkeista paikoista tai käyttää teräviä esineitä itselleen haitallisessa tarkoituksessa.

Viikon teema

Kalenterissa on joka viikolle teema. Teema kertoo, mikä uusi ja tärkeä asia esitellään sillä viikolla ensimmäistä kertaa. Teemaa tukee luennon kohdalla oleva alustava lista käsiteltävistä aiheista. (Luennon lopulliset aiheet vahvistuvat luentoviikolla.)

Näin myös jo jonkin verran osaavat opiskelijat voivat tulla kuuntelemaan ne luennot joiden aiheet eivät ole ennestään tuttuja.

HUPnet

Kuten ensimmäisellä luennolla sanoin, on konepaikkoja rajatusti. Koneella oleminen ei tietenkään ole välttämätöntä luennon seuraamiseksi, mutta siitä saattaa olla apua.

Yliopiston langaton verkko HUPnet ulottuu onneksi myös Unix-luokkaan, joten kannettavan tietokoneen ja langattoman verkkokortin omistavat voivat halutessaan käyttää luennoilla omaa tietokonettaan. Ohjeita HUPnet:in käyttöön löytyy yliopiston tietotekniikkaosastolta.

Etäyhteys yleisen kielitieteen laitoksen palvelimille

Yhteys komentoriviltä

Tämä ohje koskee lähinnä unix-käyttäjiä.

  1. Avaa komentotulkki.
  2. Kirjoita ssh käyttäjätunnus@venus.ling.helsinki.fi. Täytä kohtaan käyttäjätunnus oma käyttäjätunnuksesi.
  3. Ensimmäistä kertaa yhteyttä otetaessa kone pyytää varmistuksen, halutaanko yhteys todella ottaa. Kirjoita tähän yes.
  4. Syötä salasanasi sitä pyydettäessä.

SSH-yhteyden luominen Windowsista

Tässä ohjeessa oletetaan, että tarvittava ohjelma (yliopiston suosittelema F-Secure SSH) on jo asennettuna käyttäjän koneelle.

  1. Käynnistä ohjelma kaksoisklikkamalla F-Secure SSH Client -ikonia.
  2. Valitse "File" -valikon kohta "Quick Connect".
  3. Kirjoita kohtaan "Host Name" venus.ling.helsinki.fi ja kohtaan "User Name" oma käyttäjätunnuksesi. Paina "Connect"-painiketta. Ensimmäistä kertaa yhteyttä otetaessa kone pyytää varmistuksen, halutaanko yhteys todella ottaa. Valitse "Yes".
  4. Syötä salasanasi.