Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto

Yhteystiedot:

Osoite:
Yleisen kielitieteen laitos
PL 9
Siltavuorenpenger 20A
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi: +358 (09) 191 29307

4. viikon tehtävät

Huom! Viimeinen luento pidetäänkin ennakkotiedoista poiketen samaan aikaan kuin muutkin luennot, perjantaina 21.10. klo 12-15.

Tässä vaiheessa kurssia vaikuttaa siltä että tehtävien kokonaismäärä tulee olemaan n. 7 tehtävää/luentokerta.

Lue kysymykset huolella, ja vastaa kysyttyyn. Pohdiskellakin saa, mutta hyvä vastaus on lyhyt ja ytimekäs. Jos tehtävässä suoritetaan komentoja, kerro mitä komentoja käytit.

Tehtävät palautetaan kurssiassistentille osoitteeseen clt130-teacher_AT_ling.helsinki.fi. Tarkka vastausohje löytyy sivulta "Käytännön asioita".

Tehtävät suoritetaan ensisijaisesti palvelimella venus.ling.helsinki.fi.

 1. Miten kopioit tiedoston käyttämättä cp-komentoa?
 2. Kirjoita kotihakemistoosi jokin huono vitsi käyttäen echo-komentoa ja tiedostoon ohjausta.
 3. Luo public_html-hakemistoosi hakemisto julkinen. Aseta julkinen-hakemiston oikeudet sellaisiksi, että sen sisältöä voi tarkastella verkkoselaimella. Kopioi edellisen tehtävän vitsi hakemistoon nimelle vitsi.txt ja aseta tiedoston oikeudet siten että assistenttimme pääsee lukemaan vitsisi.
 4. Aseta salainen-hakemiston oikeudet sellaisiksi, että sen sisällä olevia tiedostoja voi lukea verkkoselaimella mutta hakemiston sisältöä ei voi verkkoselaimella listata. Siirrä toissatehtävän vitsi salainen-hakemistoon ja aseta oikeudet siten että assistenttimme pääsee lukemaan vitsisi.
 5. Millä ohjelmalla voi luoda uusia linkkejä? Ota selvää. (Ohjelman nimi riittää.)
 6. Mitä tekee komento cat /ling/corp/demo/alice11.txt | tail -20 | head -10 ?
 7. Mitä hyötyä grep-komennosta voisi olla? Entä wc-komennosta?
 8. Kokeile käskyä echo "Helium on jalokaasu" | tr 'e' 'a' . (Huomioi heittomerkit jälkimmäisessä osassa!) Mitä tr-ohjelma oikein tekee? Mihin tätä käskyä voisi käyttää?
 9. HUOM! Tehtävässä oli tapahtunut akuutti tehtävänlaatijalähtöinen typoilu, eli tarkoituksena ei suinkaaan ollut käyttää finger- vaan last-komentoa. Tehtävä poistetaan arvostelusta, mutta hyvästä yrityksestä annetaan ansioituneimmille lisäpisteitä.

  Ota finger- ja wc-komentojen avulla selvää, montako kertaa olet käynyt venuksella.