Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
SSH-yhteyksistä

Yhteystiedot:

Osoite:
Yleisen kielitieteen laitos
PL 9
Siltavuorenpenger 20A
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi: +358 (09) 191 29307

Unix-palvelimia käytetään normaalisti etäältä. Aiemmin etäyhteydet muodostettiin salaamattomina telnet-nimisellä ohjelmalla. Internetin käytön yleistyttyä on siirrytty käyttämään salattuja yhteyksiä. Salattu yhteys Venus-palvelimellemme muodostetaan SSH-ohjelmalla.

SSH-yhteys toisesta unix-koneesta (tai Linux:ista) muodostetaan käskyllä: ssh venus.ling.helsinki.fi (tai ssh oma_tunnuksesi@venus.ling.helsinki.fi)

SSH-yhteys Windows-koneesta onnistuu jollakin SSH-yhteysohjelmalla joka koneeseen on asennettu. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Fsecure SSH (kaupallinen ohjelma)
  • PuTTY (ilmainen ohjelma)

(Muitakin on olemassa.)

SSH-yhteys Mac-tietokoneesta onnistuu vaikkapa MacSSH:lla (www.macssh.com).

SSH-yhteys internet-selaimen läpi (Javan avulla) onnistuu sekin. Netistä löytyy useammastakin paikasta Mindterm-niminen Java-ohjelma. (Paikkoja löydät vaikkapa Google-hakukoneella.) Mindterm avautuu suoraan omaan ikkunaansa. Sinulta kysytään, luotatko tähän ohjelmaan - vastaa kyllä. Omaa hakemistoa Mindterm ei sen sijaan välttämättä tarvitse, vaikka sellaista kyseleekin.

Weirdmind on samanlainen Java-pohjainen SSH-ohjelma kuin Mindterm:kin, mutta siihen on myös yhdistetty ns. X-serveri (joista kuulette lisää myöhemmin kurssin aikana). Weirdmind:in löydät luennoitsijan kotisivulta.

Kaikilla tietokoneilla yhteystiedot ovat samat. Palvelimen osoite on venus.ling.helsinki.fi ja käyttäjätunnus laitokselta saamasi käyttäjätunnus. Moni SSH-yhteysohjelma kyselee ensimmäisellä yhteyskerralla yleensä palvelimen sähköisen sormenjäljen (fingerprint) oikeellisuutta; tähän voi turvallisin mielin vastata kyllä.

Hae laitoksen sivuilta:

Yleisen kielitieteen laitos | Humanistinen tiedekunta | Helsingin yliopisto
Copyright © 2003-2004 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.