Yliopiston etusivulle Suomeksi
Helsingin yliopisto
ctl123: Ohjelmoinnin perusteet kieliteknologeille

Yhteystiedot:

Osoite:
Yleisen kielitieteen laitos
PL 9
Siltavuorenpenger 20A
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi: +358 (09) 191 29307

Kurssin materiaalit

Tälle sivulle tulevat kurssin yleiset materiaalit ja luentokohtaista materiaalia. Materiaalin lukeminen on hyväksi, sillä se tukee luennoilla läpikäytyjen asioiden omaksumista. Luennoilla taas on hyvä käydä, koska ne tukevat materiaalin ymmärtämistä.

Kurssin yleinen materiaali

Harjoitustehtävistä

Kurssi suoritetaan tekemällä harjoitustehtävät. Niitä kannattaa tehdä paljon, koska kurssin arvosana määräytyy suoraan tehtävistä saatujen pisteiden perusteella. Mikäli on saanut puolet harjoitustehtävien pisteistä, pääsee kurssista läpi arvosanalla 1.

Tehtävät palautetaan osoitteeseen ctl123-teacher@ling.helsinki.fi ennen seuraavaa luentokertaa (viimeistään edeltävänä keskiyönä). Lisäaikaa voi pyytää, mutta pitää olla hyvä syy. Tehtäväratkaiuja ei mielellään tule palauttaa sähköpostin liitteinä, vaan kirjoitettuna suoraan sähköpostiin (kuitenkin niin, että mikäli ratkaisu on yli 50 riviä pitkä, se palautetaan liitetiedostona).

Tehtävien tekeminen vaatii ling-luvan tai pääsyn unix-koneelle, jolle on asennettu Python-tulkki. Tulkki käynnistetään venus-palvelimella komennolla python [ohjelma]. Tulkin voi myös käynnistää interaktiiviseen tilaan, jossa voi kokeilla erilaisia käskyjä. Tällöin tulkki lopetetaan komennolla ctrl-d. Mikäli ohjelma jää jumiin, ctrl-c lopettaa. Ohjelmien kirjoittamiseen sopii melkein mikä vaan tekstieditori (esim. emacs tai notepad). Python ohjelmat talletetaan yleensä muodossa [ohjelman nimi].py


Ensimmäinen luento

  • Mitä on ohjelmointi. Ehkä vähän vaikeaa tekstiä, mutta lukemisen arvoista
    (Alan Gauld: Learning to Program).
  • Millainen ohjelmointikieli Python on? Ohjelmoinnin yleisiä käsitteitä Pythonissa
    (Allen Downey: How to Think Like a Computer Scientist).
  • Ensimmäisen luennon tehtävät. Tehtävät palautetaan osoitteeseen ctl123-teacher@ling.helsinki.fi ei liitetiedostoina vaan suoraan sähköpostin leipätekstiin. Tehtävien ei tarvitse olla täydellisesti tehtyjä, älä missään nimessä kuluta tuntia enempää aikaa yhteen tehtävään.

Toinen luento

Kolmas luento

Neljäs luento

Viides luento

Kuudes luento

Seitsemäs luento

Kahdeksas luento

Yhdeksäs luento

Kymmenes luento

Yhdestoista luento

Kahdestoista luento

  • Lue edellisen kerran materiaalit uudestaan :)

Harjoitukset ovat nykyään omalla sivullaan!

Hae laitoksen sivuilta:

Yleisen kielitieteen laitos | Humanistinen tiedekunta | Helsingin yliopisto
Copyright © 2003-2004 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.