Kieliteknologian oppiaine

Kieliteknologian seminaari: Ctl330 kevät 2004

- KIT-verkosto | Yleisen kielitieteen laitos| Kieliteknologian opetus| Helsingin yliopisto -
Seminaarin sivut
Seminaarin kalenteri
Ohjeita gradujen tekijöille
Seminaarin kurssikuvaus
Ohjaajat
Kimmo Koskenniemi
Lauri Carlson

JO TAPAHTUNEITA JA TULEVAISUUTEEN SOVITTUJA ASIOITA
Vko 3:
ke 14.1.: Graduntekijöiden kesken pidetty aloitusistunto, jossa sovittiin gradujen tekemisen muodoista ja suunnitelmista (ks. ohessa oleva linkki ohjeisiin) sekä lukuisista esiintymiskerroista kevään aikana. Nämä on merkitty jäljempänä tunnuksella "GRADU" ja ne ovat tarkoitettuja vain graduntekijöille, paitsi milloin asianomainen on toivonut tilaisuuden avoimeksi, jolloin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Vko 9:
ke 25.2.: Jani Juvonen, Semanttiset roolit.
Vko 11:
ke 10.3.: Nicholas Volk, Grafeemeista foneemeiksi. Aiheena on siis erilaiset tavan muuttaa kirjoitettuja sanoja puheen äänteiksi. Esitelmän on tarkoitus kuulua pieni demonstraatio (pieni grafeemi-analyysi -automaatti on, vastaavan analyysi-foneemi -automaatin pitäisi valmistua keskiviikoksia), jossa FST:n avulla muutetaan sane äänteiksi, jonka syntetisaattori sitten lukee. Demon kielenä on suomenruotsi eli laitan suomalaisen difonisyntetisaattorin puhumaan suomenruotsia. (Tässä hävitään tietokannasta puuttuva ü-äänne, mutta toisaalta itsekään en osaa kohdekieltä niin hyvin, että osaisin sen aina oikein leksikkoon merkitä. Eli u korvaa sen.) Alustava runko saatavilla.
Vko 12:
ke 17.3.: ei istuntoa
Vko 13:
ke 24.3. (GRADU): Jyrki Niemi
Vko 14:
ke 31.3.: (ei istuntoa)
Vko 15:
ke 7.4. (TUTKIJASEMINAARI): Antti Arppe, "Finding paths in a forest of features - a corpus-based approach to the study of differences and similarities in the usage of Finnish near-synonyms", jonka materiaali löytyy ohesta kolmena versiona: HTML, PDF ja RTF
Vko 16:
ke 14.4.: (vapaa)
Vko 17:
ke 21.4.: (vapaa)
Vko 18:
ke 28.4. (GRADU): Eero Vitie
Vko 19:
ke 5.5. (GRADU): Heikki Kantola
Vko 20:
ke 12.5.: (ei istuntoa)
Vko 22:
ti 25.5.: Anssi Yli-Jyrä, Simplification of intermediate results during intersection of multiple weighted automata, ks. materiaali PDF- ja PS-muotoisena.