Kieliteknologian oppiaine

Kieliteknologian johdantokurssin essee Ctl192

- KIT-verkosto | Yleisen kielitieteen laitos| Kieliteknologian opetus| Helsingin yliopisto -

Referaatin materiaalit

Kirjoja

Seuraavista kirjoista voi valita luvun tai luvun osan, jonka teemasta referaatin voi kirjoittaa. (Yksi lähde (esim. kirjan luku) voi hyvinkin riittää, mutta jos löytää lyhyitä artikkeleita, niin kaksikin artikkelia voi olla tarpeen.)

  • Ruslan Mitkov (ed), The Oxford Handbook of Computational Linguistics, Oxford University Press, 2003.
  • Eero Hyvönen ym. (toim.), Tekoälyn ensyklopedia, Gaudeamus, 1993.
  • Daniel Jurafsky and James Martin, Speech and Language Processing, Prentice Hall, 2000.

Verkossa olevia materiaaleja

Paljon vaihtoehtoista tai täydentävää hyvää materiaalia löytyy sähköisestä arkistosta (arXiv), jonne on linkki mm. Association for Computational Linguistics (ACL) -yhdistyksen sivuilta. EPrint-arkistosta pitää hakea CL-kategorian artikkeleita (Computation and Language).

Toinen hyödyllinen paikka on CiteSeer, jossa on valtava määrä artikkeleiden viitteitä ja linkkejä artikkeleihin itseensä (CiteSeerin kopioon sekä alkuperäiseen artikkeliin). CiteSeer-sivuilta artikkeleita on saatavissa eri tiedostomuodoissa. (Palvelu saattaa olla ruuhkaista iltapäivästä alkane, mutta aamupäiväisin ehkä sujuvampaa, kuna Amerikan matereella vielä nukutaan.)

Verkosta löytyy myös vähän vanhempi kirja Survey of the State of the Art in Human Language Technology, jossa on katsauksia kieliteknologian eri alueisiin. Kokoomateoksen artikkelit ovat jonkin verran epätasalaatuisia.