HY yleisen kielitieteen laitos   kit-logo

CTL160 Tekstikorpusten tietojenkäsittely
Windows


Tällä sivulla mainittujen ohjelmien asennus vaatii jonkinasteista Windows-osaamista, sillä ohjelmat vaativat usein alkuasetusten muuttamista esim. ääkkösten toimintaan saamiseksi.

Mitään asennus- tai käyttöohjeita minulla ei ole resursseja antaa.

Nykyään on olemassa Linux-versioita, jotka käynnistyvät CD:ltä, kuten Knoppix.... Samaten Windows/Linux -rinnakkaisasennusten tekeminen on mahdollista, jos kohta ei liian helppoa.

Etäyhteysohjelmat

Helsingin yliopistolla on kampuslisenssi F-securen ssh-ohjelmaan. Yliopiston opiskelijat voivat hakea ohjelman salasanansa avulla yliopiston ohjelmajakelusta.

Vaihtoehtoisesti on tarjolla ilmainen SSH-ohjelma PuTTy.

Lisäksi atk-keskuksen (cc) sirppiin pääsee selaimella osoitteesta http://sirppi.helsinki.fi/ssh.html. Sieltä voi sitten loggailla eteenpäin haluamalleen unix-palvelimelle.

WinaXe

WinaXe (entiseltä nimeltään X-WinPro) on tamperelaisen yrityksen tekemä Windows-ohjelma, jonka avulla pystyy käyttämään paitsi terminaalia myös graafisia ohjelmia etäyhteyden yli. HY:llä on siihen kampuslisenssi. Ohjelman voi noutaa atk-osaston ohjelmajakelusta. Sivuilta löytyy myös asennusohje. Ikkunat toimivat yleensä tosin tuskaisen hitaasti ja esim. emacs kannattaakin avata terminaali-ikkunaan tekstitilassa -nw -option (No Window) avulla.

Emacs

Emacs-editorista on myös Windows-versio. Täyttäisin itse ennemmin tätä, kuin Cygwinin mukana tulevaa versiota. Gygwinissä tehtyjä symbolisia linkkejä se ei tosin ymmärrä.

Perl

Perl-ohjelmointikieli on saatavissa myös Windows-ympäristöön. Ohjelman voi hakea ActiveStaten sivuilta. Perl on myös (optionaalinen) osa Cygwiniä.

Cygwin

Cygwin on Red Hatin tekemä Unix-emulaattori Windowsille. Ääkkösiä joutuu muistaakseni hieman virittelemään. X-ikkunointikin löytyy, mutta se toimii käsittääkseni tahmeasti.

Olli Serimaan Cygwin-artikkeli @csc-lehdessä


Nicholas Volk