Nykykielten laitos: Kieliteknologian oppiaine

RSS Tilaa tämän sivun RSS-syöte

FinnWordNetin versio 2.0 julkaistu

2012-10-05

FinnWordNetin datasta on julkaistu versio 2.0, johon on lisätty tuhansia sananmerkityksiä ja satoja olemassa olleita on korjattu. Uusi versio on ladattavissa ja käytössä WWW-hakuliittymässä. Hakuliittymä ei enää pyydä arvioimaan satunnaisesti valittujen sanojen synonymiaa.

Versiossa 2.0 FinnWordNetiä on laajennettu Princeton WordNetin käännöksestä lisäämällä uusia synonyymijoukkoja olemassa olevien synonyymijoukkojen alakäsitteiksi (ilman selitteitä ja englanninkielisiä käännöksiä). Uudet synonyymijoukot vastaavat yleisten suomenkielisten yhdyssanojen merkityksiä.

Datan ensisijainen muoto on nyt relaatiopohjainen; lisätietoja LUEMINUT-tiedostosta.

FinnWordNet 2.0 sisältää 120 449 synonyymijoukkoa (2 790 enemmän kuin versiossa 1.1.2), 208 645 sananmerkitystä (16 845 enemmän), 140 515 erilaista sanaa (9 251 enemmän) ja 244 742 käännössuhdetta (14 695 enemmän). Jotkin korjaukset ja lisäykset perustuvat FinnWordNetin käyttäjiltä hakuliittymän kautta saatuihin ehdotuksiin. Kaikki palaute on edelleen tervetullutta.

Lisätietoja uudesta versiosta UUTISET-tiedostosta.

FinnWordNetiin perustuvat synonyymi- ja käännöstransduktorit ladattavissa

2011-12-02

FinnWordNetin (ja Princeton WordNetin) sisältö on pohjana HFST-muotoisissa äärellisissä transduktoreissa, jotka toimivat suomen tai englannin synonyymisanakirjoina tai suomi–englanti- tai englanti–suomi-käännössanakirjoina. Transduktorit tunnistavat sanat myös taivutetuissa muodoissa, ja synonyymisanakirjoista on versiot, jotka tuottavat synonyymit syötesanan taivutusmuodossa. Transduktorit ovat ladattavissa.

FinnWordNetiä varten muokattu WordNet 3.0:n Grind-ohjelma ladattavissa

2011-12-02

Princeton WordNet 3.0:n Grind-ohjelman FinnWordNetiä varten muokattu versio on nyt ladattavissa. Jos muokkaat FinnWordNetin sisältöä (lexicographer-tiedostoja), muokatun version kääntäminen WordNet-tietokantamuotoon edellyttää muokattua Grind-ohjelmaa.

Muokattu Grind on ladattavissa lähdekoodimuodossa. Ohjelman kääntäminen edellyttää Unix-, Linux- tai vastaavaa ympäristöä sekä C-kääntäjää.

FinnWordNetistä julkaistu versio 1.1.2, jossa korjattu käännöksiä

2011-07-01

FinnWordNetin datasta on julkaistu korjausversio 1.1.2, jossa on korjattu yli 1800 suomenkielistä käännöstä yli 1000 synonyymijoukossa. Uusi versio on ladattavissa ja käytössä WWW-hakuliittymässä.

Tässä versiossa on korjattu huomattuja kirjoitusvirheitä ja virheellisiä käännöksiä sekä lisätty käännösvaihtoehtoja ja muokattu, lisätty ja poistettu kääntäjien kommentteja. FinnWordNetin rakenteeseen (synonyymijoukkoihin ja relaatioihin) ei ole tehty muutoksia. Jotkin korjaukset perustuvat FinnWordNetin käyttäjiltä saatuihin ehdotuksiin.

FinnWordNetin WWW-hakuliittymän ehdotuslomaketta päivitetty

2011-07-01

FinnWordNetin WWW-hakuliittymän ehdotuslomakkeella voi nyt ehdottaa käännöksen, synonyymin tai sananmerkityksen (synonyymijoukon) korjausta uuden lisäämisen lisäksi. Ehdotuslomake aukeaa hakutulossivun tähtilinkeistä.

FinnWordNetin WWW-hakuliittymää päivitetty

2011-02-07

FinnWordNetin WWW-hakuliittymää on päivitetty. Hakuliittymässä on nyt mahdollista ehdottaa sanoille uusia käännöksiä, synonyymeja ja merkityksiä.

FinnWordNetin sisällön arvioimiseksi ja kehittämiseksi hakuliittymä kysyy arviotasi kahden satunnaisesti valitun FinnWordNetissä synonyymeina olevan sanan synonyymisuudesta ennen ensimmäistä hakua. Myös haukulomakkeen yhteydessä on mahdollisuus arvioida sanojen synonyymisuutta.

FinnWordNet 1.1.1 ladattavissa

2011-02-07

FinnWordNetin version 1.1.1 datatiedostot ovat nyt ladattavissa: datasta tuotettuja listoja (synonyymijoukot, käännökset, synonyymijoukkojen väliset ja sanojen väliset suhteet), WordNet-muotoiset datatiedostot ja niiden lähdemuotona käytetyt lexicographer-tiedostot.

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.