Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Nykykielten laitos: Kieliteknologian oppiaine

Yhteystiedot

Nykykielten laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

Tietokoneet yleisen kielitieteen laitoksella

eli Don't Panic

Yleishyödyllistä aiheeseen liittyvää tietoa löytyy ATK-keskuksen sivuilta osoitteessa http://www.helsinki.fi/atk/.

Koneiden fyysinen sijoittelu

Yleisen kielitieteen laitoksen tarjoamat koneet ovat varsinkin humanistisessa tiedekunnassa harvinaista herkkua, ja niitä kannattaa hyödyntää. Laitoksella on ihkaoma opiskelijatila, jossa on viisi konetta jatkuvasti opiskelijoiden käytössä aina laitoksen ollessa auki.

Lisäksi laitoksella on unix-luokka, jonne pääsee työskentelemään, mikäli luokassa ei ole opetusta. Ovi saattaa olla lukossa; tällöin kannattaa kysyä jotakuta henkilökunnan jäseneltä näyttävää henkilöä kiltisti avaamaan oven. Unix-luokan ovi suljetaan lopullisesti kahdeksalta illalla; opiskelijatilassa puolestaan voi köhkiä pakertamassa laskareita vaikka pikkutunneille. Jossain vaiheessa on syytä lähteä kuitenkin kotiin nukkumaan, koska yöpyminen laitoksen tiloissa on Fred Karlssonin mukaan ehdottomasti kielletty.

(Hätätapauksia varten käytävällä on yksi orpo Windows-kone, jota käyttäköön se ken uskaltaa...)

Yleiset mikroluokat

Laitoksen koneiden lisäksi opiskelijoiden käytettävissä ovat myös yliopiston julkiset mikroluokat. Suurin keskittymä on Aleksandriassa opiskelijakirjaston yhteydessä. Näillä koneilla on vain Windows-käyttis, ja vähintään kaksikymmentä taiteidentutkijaan jonottamassa koneelle. Yleisten mikroluokkien käytöstä laskutetaan myös laitokselta, mikä tekee niiden toimintaperiaateesta entistäkin kyseenalaisemman.

Nyt kun ilkeämielinen mustamaalaus on hoidettu, voidaan kertoa, mitä hyvää mikroluokilla on tarjota. Osaan tietotekniikkaosaston tiloista voi lunastaa pientä korvausta vastaan magneettiavaimen, jolla pääsee koneille vaikka keskellä yötä. Tämä on hyvin käytännöllistä niille opiskelijoille, joilla ei ole omaa nettiyhteyttä kotona. Varsinkin kieliteknologian puolella on monia kursseja, joiden suorittaminen vaatii tehtävien tekoa nettiyhteyden yli.

Perusteellisempaa (ja useammin päivittyvää) tietoa yliopiston ATK-palveluista saa tietotekniikkaosaston omilta fuksisivuilta: http://www.helsinki.fi/atk/fuksit/index.html.

Käyttöjärjestelmät

Suurimmassa osassa laitoksen koneista on Dual Boot: koneet voi käynnistää joko Windowsiin tai Linuxiin. Osa koneista käynnistyy vain unixiin, joten tähänkin puoleen kannattaa tutustua. Kieliteknologit "saavat" käydä aiheesta heti ensi töikseen kokonaisen kurssin, joten asia selkenee kyllä, eikä keltään purra päätä pois. Kieliteknologian ATK-ympäristö -kurssia suositellaan lämpimästi myös yleislingvisteille, koska se voi monin tavoin helpottaa elämää ja ainakin laitoksen koneitten hyväksikäyttöä (Miksi tämä on hyödyllistä, kts. "Yleiset mikroluokat").

Käyttöluvat ja koulutukset

Kaikkien yliopiston koneiden käyttäminen vaatii jonkinlaisen käyttöluvan (ja täten käyttäjätunnuksen). Varsinkin kieliteknologeilla tämä setti saattaa karttua hämmästyttävän kattavaksi.

Kaikki Helsingin yliopiston opiskelijat saavat mikroverkkotunnuksen, jolla pääsee yliopiston yleisille (Windows-)koneille. Luvan voi aktivoida itse verkossa sivun www.helsinki.fi/atk/luvat/aktivointi/ kautta. Palvelun kyttn tarvitaan verkkopankkitunnukset tai poliisin myntm shkinen henkilkortti. Lisksi kyttjn tietojen on lydyttv Helsingin yliopiston opiskelijarekisterist ja hnen tulee olla ilmoittautunut lsnolevaksi opiskelijaksi. Mikli kyttluvan itseaktivointi ei onnistu, kyttluvan saa mys kyttlupapisteist henkiltodistusta vastaan.

Seuraava lupa on atk-osaston unix-lupa eli cc-tunnus. Sekä kielitieteilijät että -teknologit tarvitsevat tämän luvan ja sen päälle tulevan ling-laajennoksen päästäkseen laitoksen unix-koneille. Nämä luvat jaetaan orientoivalla viikolla.

Yleislingvisteille riittää yllä oleva tietous. Tuutorit jakavat uusille opiskelijoille luvat jo ensimmäisellä viikolla. Fuksit: Muistakaa kaikki kiltisti tulla lupien jakotilaisuuksiin! Muuten saatte itkeä ja kyynelehtiä ja kieria tuskissanne. Pätevällä syyllä luvat voidaan toki antaa myöhemminkin, mutta varsinaisessa jakotilaisuudessa opiskelijoille annetaan myös koulutus laitoksen koneiden käyttöön. Mikroverkkokoneille tulee puolestaan koulutus tiedekunnalta: TVT-ajokorttijärjestelmä pyrkii varmistamaan kaikille humanisteille perustaidot tietokoneiden käyttöön.

Lisää lupia kieliteknologeille

Kieliteknologeille on erittäin suositeltavaa suorittaa tietojenkäsittelytieteen sivuaineopinnot, ja tähän he tarvitsevat luonnollisesti keinon päästä kyseisen laitoksen koneille. Tämä on kaksiportainen prosessi: ensin tarvitaan atk-keskuksen unix-lupa (cc-tunnus), ja sen saatuaan voi hakea tietojenkäsittelytieteen laitoksen käyttöluvan (cs-tunnus). Unix-luvan yleisen kielitieteen laitoksen opiskelijat saavat automaattisesti, cs-tunnusta haetaan lähettämällä sähköpostia TKTL:n lupapisteeseen (ohje).

Käyttölupien uusiminen

Kaikki käyttöluvat tulee uusia vuosittain syksyllä. Lukuvuosi-ilmoittautuminen pitää hoitaa ennen lupien uusimista. Mikroverkkolupien uusiminen hoituu joko kirjautumalla mikroverkkoon tai osoitteessa http://www.mv.helsinki.fi. cc-luvan uusiminen onnistuu ainakin osoitteessa https://rinkka.helsinki.fi/perl-bin/jatkalupa olevalla lomakkeella.

Ohjelmistojakelu

Kiintoisan lisänä mainittakoon, että yliopiston ATK-keskuksen alaisuudessa toimii Ohjelmistojakelu, josta voi mikroverkkosalasanan avulla ladata kaikki keskeisimmät perussoftat kuten F-Secure SSH:n, virustorjuntatavaraa yms.

Osoite: https://www.helsinki.fi/atk/ohjelmajakelu/

Oheistuotteet

Laitoksella on neljä tulostinta, joista opiskelijoiden on syytä käyttää chomskya. Turkka sijaitsee opettajien siivessä ja joensuu kansliassa. Lingua sijaitsee Arpen huoneen sisäänkäynnin vieressä kurssimateriaalihyllyn tuntumassa.

Vaikka kopiokoneet eivät varsinaisesti ihan atk-ihmeitä olekaan, esiteltäköön nekin tässä yhteydessä. Kopiokoneita on laitoksella opiskelijoiden käytössä kaksi. Toinen sijaitsee kolmannen kerroksen aulassa filosofien ilmottautumispisteen ynnä muiden maamerkkien tuntumassa. (Vieressä on myös filosofian laitoksen vesiautomaatti, hyvaksikäyttäkää nauttien.) Toinen kopiokone on kurssimateriaalihyllyn vierestä lähtevän käytävän alussa heti lasioven jälkeen. Kopiokortteja saa esimerkiksi Yliopistopainosta, Yliopiston kirjakaupasta ja Aleksandriasta.

Ongelmatilanteet

Lupaongelmissa kannattaa ottaa yhteyttä Johanna Ratiaan (johanna.ratia_AT_helsinki.fi). Mikroverkkokoneisiin liittyvissä ongelmissa puolestaan auttaa tietotekniikkaosaston neuvontapalvelu. Laitoksen unix-järjestelmään liittyviä kysymyksiä voi esittää esimerkiksi opiskelijatilassa tai IRC-kanavalla #aspekti (IRCnet). Jos jotain on rikki, siitä voi ilmoittaa laitoksen ATK-ylläpitäjälle osoitteeseen admin_AT_ling.helsinki.fi.

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.