Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Nykykielten laitos: Kieliteknologian oppiaine

Yhteystiedot

Nykykielten laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

Minustako kieliteknologi?

Oletko koskaan miettinyt...

  • miten junien kuulutukset toimivat?
  • miksi kännykän automaattinen tekstinsyöttö ei annakaan sanoja juuri haluamassasi järjestyksessä?
  • mihin esimerkiksi automaattinen puheentunnistus perustuu?

Oletko kiinnostunut kielistä ja humanistisista aineista, mutta toisaalta suuntautunut myös teknisesti tai matemaattisesti? Etkö osaa valita kaikkien kiinnostavien alojen välillä? Pidätkö erilaisista kielistä ja hauskoista ongelmanratkaisutehtävistä? Mikäli vastasit myöntävästi edes osaan edellä esitetyistä kysymyksistä, kieliteknologian oppiaine on juuri oikea valinta sinulle.

Mitä kieliteknologia on?

Kieliteknologia on useiden alojen solmukohta, joka tarjoaa monipuolisia suuntautumisvaihtoehtoja. Siinä yhdistyvät kielitiede, informaatioteknologia, kognitiotiede, puheentutkimus, psykologia, käännöstiede ja jopa filosofia. Käytännössä kyse on yleensä luonnollisen kielen mallintamisesta ja käsittelemisestä koneellisesti. Monet hyödylliset sovellukset kuten tekstinkäsittelyohjelmien tavutus- sekä oikolukumoduulit, elektroniset sanakirjat sekä käännösohjelmat, tiedonhakumenetelmät ja matkaviestinteknologia ovat kieliteknologian tuotteita.

Mitä kieliteknologista tulee "isona"?

Kieliteknologit työllistyvät varsinaisten oman alan yritysten lisäksi yleensä esimerkiksi it-alalle, käännöspalveluihin, kustannusyhtiöihin tai telealalle. Monipuolinen humanismia ja teknologiaa yhdistävä koulutuspohja avaa kuitenkin ovia myös muualle.

Miten pääsen opiskelemaan kieliteknologiaa?

Tietoa valintakoemenettelyistä löytyy kohdasta Opiskelu » Opiskeluoikeudet. Pyri rohkeasti pääaineopiskelijaksi Helsingin yliopiston Yleisen kielitieteen laitokselle kieliteknogian oppiaineeseen! Mikäli olet jo löytänyt oman pääaineesi, voit myös opiskella kieliteknogiaa sivuaineena esimerkiksi Kieliteknologian opetuksen verkoston kautta.

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.