yleisen kielitieteen laitosIT-INFO
Usein kysyttyä
Käyttöluvat
Käyttösäännöt
Linux-ohjeita
LT-ohjelmat
Windows
Unix-luokka
Unix-neuvonta
Yhteydenotto
Ylläpitohenkilöstö

Sisäänkirjautuminen

Tietokoneelle sisäänkirjoittautumisen yhteydessä kone kysyy ensin käyttäjätunnusta login ja sitten salasanaa password. Käyttäjätunnus tulee ruudulle näkyviin normaalisti. Salasanaa kirjoittaessa joko näytölle ei tulostu mitään, tai kirjaimen sijasta '*'-merkki.

Istunnon lopettaminen

Istunnon voi lopettaa käskyillä logout ja exit. Graafisesta tilasta poistutaan valitsemalla jostain valikosta tai muualta "logout".

Sisään- ja uloskirjautumisista on lisää tietoa dokumentissa Linux-ympäristön erityisominaisuudet.

Etäyhteydet

"Protokolla" on tietokoneiden / tietokoneohjelmien keskenään puhuma kieli. SSH-protokolla on suunniteltu turvallisten etäyhteyksien ottamiseen. Laitoksen palvelimille (mars.ling.helsinki.fi, venus.ling.helsinki.fi) saa yhteyden tällä SSH-protokollalla.

SSH-yhteyden ottaaksesi tarvitset SSH-asiakasohjelman. Unixeissa ja Linuxeissa sellainen on yleensä valmiiksi asennettuna, ja etäyhteyden voi muodostaa komennolla ssh ktunnus@kone tai ssh kone (jos käyttäjätunnukset ovat lähde- ja kohdekoneella samat). Esimerkiksi marsiin saa yhteyden kruuna.helsinki.fi:sta komennolla ssh mars.ling.helsinki.fi

Ensimmäisellä yhteyskerralla uudelle palvelimelle ohjelma kysyy
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? johon vastataan yes. Tämän jälkeen kysytään salasanaa. (Etäyhteydet voi muuten autentikoida muullakin kuin salasanalla; lisää tietoa saa (unixeissa) komennolla man ssh, man ssh-keygen ja man ssh-agent.

Myös Windows- ja Mac-ympäristöissä on tarjolla SSH-asiakasohjelmia (moderneissa Maceissa (OS X) on myös Unixin ssh). Molemmille on saatavilla kaupallinen F-Secure SSH ATK-keskuksen ohjelmistojakelusta. Lisäksi molemmille on erinomaisia ilmaisia SSH-asiakasohjelmia, kuten Windowsille PuTTY ja Macintosheihin NiftyTelnet SSH.

Graafisista etäyhteyksistä

Muita hyödyllillisiä ATK-keskuksen ohjelmia, joihin ATK-keskus tarjoaa lisenssejä, ovat virustorjuntaohjelmisto F-PROT ja WinaXe, jolla pystyy ajamaan graafisia Unix-ohjelmia SSH-yhteyden kautta Windows-ympäristössä. WinaXen asennus tosin vaatii vähän asetuksen kanssa leikkimistä.

Jos sinulla ei ole Windows- tai Mac-koneessa yllä mainitun WinaXen kaltaista ohjelmistoa, graafisia Unix-ohjelmia ei voi ajaa. Jotkin ohjelmat, jotka osaavat toimia sekä omassa ikkunassaan että tekstipohjaisen etäyhteyden kautta, osaavat yleensä katsoa, onko graafinen ympäristö tarjolla, ja käyttää sitä vain, jos on. Jos tämä mekanismi ei toimi (tulee virheilmo Connection lost to X server `localhost:10.0') tms., kannattaa ottaa ns. X-tunnelointi pois päältä. F-Secure SSH:ssa tämä tapahtuu valitsemalla Edit-valikosta Properties. Nyt avautuu uusi ikkuna, jossa valitaan "Tunneling" ja laitetaan "Enable X11 Tunneling" pois päältä. Nyt SSH-ohjelma lakkaa yrittämästä uusien ikkuneiden aukaisemista.


Päivitetty viimeksi: Wednesday, 27-Apr-2005 13:41:04 EEST
webmaster@ling.helsinki.fi