Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Kielenkäsittelyn ATK-palvelut

Yhteystiedot

Nykykielten laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

WinSCP: Tiedostojen siirto palvelimen ja työaseman välillä

Kopiointia tarvitaan silloin, kun työasemalle ei voi tallettaa pitempiaikaisesti tiedostoja, mutta palelimelle voi. Palvelimella olevia tiedostoja voi silloin myös käyttää eri työasemilta mukaan lukien kotona olevalta tietokoneelta.

WinSCP on Windows-työasemalla toimiva ohjelma, jonka avulla tiedostoja voi siirrellä palvelimen ja työaseman välillä helposti. Yksinkertaisimmillaan WinSCP:n ikkuna on kuin IE-hakemistoselain eli se näyttää palelimelta halutun hakemiston sisällön. WinSCP-ikkunan ja työpöydällä olevien hakemistoikkunoiden välillä voi kopioida ja siirtää tiedostoja tavanomaisella tavalla (C-c ja C-v tai ottamalla hiirellä kiinni, raahaamalla ja pudottamalla).

WinSCP:n avulla voi myös editoida palvelimella olevia tiedostoja työasemalla olevalla editorilla, jos WinSCP:lle on asetettu editoria varten tarpeelliset tiedot. Tällöin WinSCP muodostaa tilapäisen kopion, joka tallennuksen yhteydessä siirretään takaisin palvelimelle.

Tiedostojen siirto, kun alkuasetukset ovat kohdallaan

Kun WinSCP käynnistetään, tulee seuraavantapainen ruutu esille:

winscp-stored-sessions.png

Siitä valitaan hiirellä se palvelin, jolle on tarkoitus ottaa yhteys ja napsautetaan Load -nappia. Sen jälkeen voidaan ottaa yhteys Login -nappulasta, kun on täydentänyt kyseisellä palvelimella voimassa olevan käyttäjätunnuksensa ja salasanansa lomakkeen ao. lokeroihin.

WinSCP:n konfigurointi

Unix-luokassa ja muualla useiden käyttäjien saatavilla koneilla (joissa ei ole yksilöllisiä käyttäjätunnuksia) pitäisi pitäytyä alla esitettyjen asetusten laittamiseen pysyviksi. Mm. käyttäjätunnusta ei saisi tallettaa, vaan antaa kunkin yhteyden kanssa erikseen. Omassa huoneessa lukkojen takana ja käyttäjätunnuksella ja salasanalla suojattuna voi toki itselleen laittaa enemmänkin asetuksia.

Kun WinSCP:n käynnistää, tulee esille seuraava ikkuna, johon täytetään palvelinkoneen IP-osoite, esim. corpus.csc.fi.

winscp-session.png

Vasemmasta laidasta valitsemalla saa erilaisia lomakkeita asetuksille, mutta niistä vai Preferences on tarpeen:

winscp-preferences.png

Tästä valitaa Explorer-like ja jatketaan Other general options: tekstin vieressä olevaa Preferences -nappia painamalla. Valikosta valitaan Editors, jolloin saadaan seuraavannäköinen lomake (jossa ei varmaan ole ylimmässä laatikossa vielä samoja tietoja kuin alla):

winscp-preferences-editors.png

Nämä ovat ne asetukset, joiden avulla palvelimella olevia tiedostoja voidaan editoida paikallisilla työaseman editoreilla.

Ellei siellä ole yllä mainittuja tietoja valmiina, niitä lisätään painamalla Add -nappulaa kerran kullekin lisättävälle ns. ulkoiselle editorille. Ensiksi lisätään Microsoft Word, jolle osoitetaan .doc ja .rtf -loppuiset tiedostot. Huomaa, että rastittavien ruutujen oletusarvot eivät luultavasti ole tähän tarkotukseen oikeat, vaan niitä pitää muuttaa:

winscp-editor-doc.png

Seuraavaksi listaan laitetaan Microsoft Excel hoitamaan .xls -taulukkolaskintiedostoja.

winscp-editor-xsl.png

Seuraavaksi listaan laitetaan jEdit sikäli kun se on työasemaan asennettuna. Unix-luokan koneissa ja opiskelijakoneissa sen pitäisi olla.

winscp-editor-jedit.png

Lopuksi lisätään vielä HTML-tiedostoja varten ohje, että niille käytetään FireFox -selainta (ei tosin editointiin, vaan katselemiseen).

winscp-editor-html.png

Kun kaikki editorit on lisätty, tarkistetaan vielä, että niiden järjestys on yllä mainittu. Editors -ikkunassa on nappulat Up ja Down joilla rivien järjestystä voi muutella.

Lopuksi palataan alkuun Session lomakkeelle ja talletetaan nämä vaivalla asetetut arvot. Kun ne on talletettu, voi yhteyden muodostaa kuten tämän sivun alkuosassa kerrottiin.

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.