Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Kielenkäsittelyn ATK-palvelut

Yhteystiedot

Nykykielten laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

SSH-yhteydet Linux-koneilta

Ottaaksesi SSH-yhteyden Linux-koneelta tarvitset ns. SSH-asiakasohjelman, jollainen HY:n UHL-Linuxeissa on yleensä valmiiksi asennettuna. Etäyhteyden voi muodostaa komennolla:

ssh ktunnus@kone

Jos käyttäjätunnukset ovat lähde- ja kohdekoneella samat, riittää ssh kone . Esimerkiksi Hippu-koneeseen saa yhteyden linux-työasemalta komennolla:

ssh hippu1.csc.fi

jos käyttäjätunnukset ovat kummallakin koneella samat. Molemmissa tapauksissa etäällä olevaan koneeseen tulee kirjoittautua sisään, mm. antamalla sillä koneella voimassa oleva salasana.

Jos haluaa palvelimelta graafista näyttöä Linux-työasemalleen siten, että palvelimella toimiva ohjelma avaa ikkunoita työasemalle, on lisättävä yhteydenottokomentoon -X -valitsin (Enable X11 forwarding):

ssh -X hippu.csc.fi

Tiedostojen kopionti onnistuu komennolla scp jonka muoto muistuttaa suuresti Unixin cp -komentoa, mutta kauemman koneen tiedostojen tai hakemistojen nimiin laitetaan @kone -suffiksi, esim.:

scp foo hakem@hippu.csc.fi

joka kopioi foo -nimisen tiedoton siltä koneelta, jolla toimit, hippu.csc.fi -koneella olevaan hakem -nimiseen kotihakemistosi alihakemistoon. Kopiointi kysyy yleensä etäkoneen salasanaa, ennen kuin suostuu lukemaan sieltä tai kirjoittamaan sinne.

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.