Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Kielenkäsittelyn ATK-palvelut

Yhteystiedot

Nykykielten laitos

PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 28313

Yhteys palvelimeen

Omalta työasemalta voidaan käyttää etäämmällä olevia palvelimia erinäisillä tavoilla:

  • Työasemalla voi avata ns. pääteikkunan (terminal window), jossa suoritetaan komentoja etäällä olevalla palvelimella. Näin käynnistetyt ohjelmat toimivat merkkimoodissa ja syöttö niille ja niiden tulostus tapahtuu kyseisen pääteikkunan puitteissa.
  • Tiedostoja voidaan kopioida työasemalta palvelimelle tai palvelimelta työasemalle.
  • Palvelimella toimivat pääteikkunan kautta käynnistetyt graafisella liitännällä varustetut ohjelmat voivat avata työaseman työpöydälle omia ikkunoitaan, jotka toimivat graafisesti kuten työasemallakin toimivat ohjelmat.

"Protokolla" on tietokoneiden ja tietokoneohjelmien keskenään puhuma kieli. SSH-protokolla on suunniteltu turvallisten etäyhteyksien ottamiseen, missä kaikki liikenne on salakirjoitettua. Laitoksen käyttämille palvelimille (punk.helsinki.fi, corpus.csc.fi, venus.ling.helsinki.fi, angarak.ling.helsinki.fi) saa yhteyksiä vain kyseisellä SSH-protokollalla. Yllä mainittuihin kolmeen toimintoon on ohjelmia, jotka kuitenkin ovat erilaisia eri käyttöjärjestelmillä.

Humanistisen tiedekunnan vakio-Windows-mikroissa on kaikki tarvittavat ohjelmat valmiina, mutta niille täytyy asettaa tietyt asetukset, jotta yhteys toimisi kaikilta osin moitteettomasti. Nämä ohjelmat ovat PuTTY, WinSCP ja WinAxe ja niistä on erillset sivunsa, ks. sivupalkki.

Myös Linux-työasemissa (esim. Ubuntun jakelemassa) on nykyään mukana kaikki tarvittavat yhteysohjelmat eikä niiden normaalikäytössä tarvita erityisiä asetuksia. Palvelimet toimivat samassa Linux-käyttöjärjestelmässä kuin tällainen työasemakin ja pääteasetukset ovat sen vuoksi sellaisenaan käypiä. Myös Unicoden merkistön käyttö on sujuvaa Linuxin pääteyhteydessä.

Ensimmäisellä yhteyskerralla uudelle palvelimelle SSH-ohjelmat kysyvät Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? johon vastataan yes. Tämän jälkeen kysytään salasanaa. (Etäyhteydet voi muuten autentikoida muullakin kuin salasanalla; lisää tietoa saa (unixeissa) komennolla man ssh, man ssh-keygen ja man ssh-agent .

Myös Mac-ympäristöissä on tarjolla SSH-asiakasohjelmia (OS X:ssä on myös Unixi ssh). Macintosheihin lienee saatavilla SSH-ohjelmat esim. NiftyTelnet SSH

Hae laitoksen sivuilta:

Laitoksen etusivulle | Tiedekunnan etusivulle | Yliopiston etusivulle

Copyright © 2003-2005 Helsingin yliopisto. Kaikki oikeudet pidätetään.