Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Vakiotyöasemien perusohjelmat ja -palvelut

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 29307

Mozillan Thunderbird -sähköpostiohjelma

Nämä ohjeet ovat samat sekä Windows- että Linux-alustoilla.

Alkuasetukset

Kun Thunderbirdin käynnistää ensimmäistä kertaa, se ei vielä osaa löytää IMAP-posteja yliopiston IMAP-palvelimelta. Koko joukko asetuksia on laitettava paikalleen. Aluksi käynnistyy avustusohjelma, joka kyselee pääosan asetuksista.

 • Valitse: Email account napsauttamalla sen edessä olevaa rinkulaa.
 • Aseta nimesi: Etunimi Sukunimi niin kuin sen normaalistikin kirjoittaisit ja sähköpostiosoitteesi etunimi.sukunimi@helsinki.fi, jonka haluat näkyvän sinulta lähtevissä viesteissä lähettäjän osoitteena.
 • Valitse IMAP -protokolla napsauttamalla rinkulaa, aseta palvelimeksi imap.helsinki.fi ja lähtevän postin palvelimeksi smtp.helsinki.fi.
 • Anna yliopiston Unix- ja Linux-palvelimilla käytössä oleva enintään 8-merkkinen käyttäjätunnuksesi, esim. mmeikala sekä tulevan että lähtevän postin tunnukseksi. (Tätä käytät, kun kirjoittaudut sisään lukemaan postiasi ja sitä tarvitset muutenkin kirjoittautuessasi esim. tietotekniikkaosaston Unix-palvelimille ja Venukselle.)
 • Voit antaa postilaatikolle haluamasi nimen esim. CC-postilaatikko, jos et halua sen nimeksi sähköpostiosoitettasi.

Tämän jälkeen Thunderbird yrittää lukea postiasi ja sen pitäisikin onnistua siinä. Sen sijaan, jos s-postikansiosi on LING- ja CC-palvelinten kotihakemistosi alihakemistossa ~/Mail. Thunderbird ei luultavasti onnistu näyttämään niitä. Sen vuoksi kannattaa katkaista lukeminen ja palata asettamaan loput parametrit:

 • Thunderbirdin yläpalkin valikosta Tools otetaan kohta Account settings ja siitä käynnistyvästä ikkunasta valitaan vasemmalta puolelta Server settings ja sen jälkeen Advanded. Nyt välilehdestä, jonka ylälipsukassa lukee IMAP asetetaan IMAP server directory asianmukaisesti esim. Mail.

Nyt pitäisi sähköpostin lukemisen olla kunnossa. Monet saattaisivat haluta seuraavia lisäasetuksia:

 • Kohdasta Tools - Account Settings voi ruksata Attach this signature -kohdan ja osoittaa sille pelkkää tekstiä sisältävän tiedoston, jossa on oma nimi, osoite ja muuta allekirjoitustietoa. Tällainen tiedosto pitää ensin tehdä esim. Notepadilla tai Emacsilla tms. omalle työasemallesi, jossa Thunderbird toimii.
 • Edellisen kohdan jatkoksi voit avata vasemmalta valikosta kohdan Copies and Folders ja ruksia kohdan Bcc these email addresses ja laittaa laatikkoon oman s-postiosoitteesi. (BCC on lyhenne sanoista Blind Carbon Copy. Juuri tähän tarkoitukseen BCC on hyvä, sillä jos käyttää CC:tä, voit saada vastauksia useina kappaleina: yhden lähettäjän ominaisuudessa ja toisen CC:n takia.)

Muutokset kesän 2006 johdosta

Heinäkuussa 2006 LING-postipalvelu sulautettiin yliopiston yhteiseen tietotekniikkaosaston CC-postipalveluun. Muutoksen jälkeenkin Thunderbirdin pitäisi toimia, pääosiltaan kuten ennenkin, eli yhteyden postipalvelimeen pitäisi syntyä entisillä asetuksilla (tosin sertifikaattia koskevan varoituksen kera) ja aikaisempaa postia sisältävien kansioiden pitäisi olla näkyvillä kuten ennenkin.

Kyseinen sertifikaatti on osa niitä teknisiä keinoja, joilla ohjelmat voivat varmistua siitä, että ne ovat verkossa yhteydessä oikeaan palvelimeen. Varoitus johtuu siitä, että Thunderbirdin vanhojen asetustesi mukaan ohjelma odottaa saapuvansa imap.ling.helsinki.fi -palvelimeen, mutta saapuukin imap.helsinki.fi -palvelimeen. Varoituksesta pääsee eroon, kun avaa taas Tools -valikosta Account settings -kohdan Server settings -alakohdan ja korjaa siinä kyseisen imap-palvelimen osoitteen.

Asetusarvojen tarkistuslista

Siltä varalta, että jokin ei toimisi, mikä on mahdollista esimerkiksi, kun on tehnyt useampia yrityksiä syystä tai toisesta. Seuraavassa siis oletetaan, että Thunderbird on jo toiminnassa, eikä ensimmäisen käyttökerran avustusohjelmaa enää käytetä.

Tools - Account settings

Account settings
 • Account Name: voi asettaa kuvailevan nimen, esim. yliopiston imap.helsinki.fi tms.
 • Your Name: sinun etunimesi ja sukunumesi, jotka tulevat lähetettyyn postiin lähettäjän nimeksi, esim. Matti Meikäläinen
 • Email Address: sähköpostiosoitteesi, joka merkitään lähtevissä posteissa lähettäjäksi, tyypillisesti etunimi.sukunimi@helsinki.fi -muotoinen
 • Attach this signature: yleensä kannattaa tehdä lähettäjän allekirjoitustiedosto työasemalleen ja ruksia tämä vaihtoehto sekä valita Choose -kohdasta tämä
 • Attach my vCard to messages: tätä ei yleensä ole syytä ruksia

Tools - Account settings - Server settings

Server settings
 • Server name: imap.helsinki.fi
 • Port: 993 Default: 993 (Thunderbird tietää, että IMAP -palvelimilla on yleensä tällainen portin numero).
 • Use secure connection (SSL): tämän täytyy olla ruksittuna, muuten yhteyttä ei synny

Tools - Account settings - Server settings - Advanced settings

Advanced server settings
 • Hakemiston asettaminen välttämätöntä, jotta ns. postikansiot, joissa aiemmat viestit ovat, näkyisivät.

Tools - Account settings - Composition and addressing

Composition and addressing
 • Sähköpostiviestejä ei ole suositeltavaa lähettää HTML:nä eli tässä mahdollisesti oleva ruksi on syytä poistaa.

Tools - Account settings - Outgoing server

Outgoing server
 • Lähtevän postin palvelimena käytetään yliopiston yhteistä palvelinta. Thunderbird tietää yleensä portin numeron 25 oikein. Lähtevässä postissa ei käytetä salauksia. Lähtevästä postista on huomattava, että yliopiston lähtevän postin palvelin ei suostu lähettämään, ellei työasemasi ole Helsingin yliopiston verkossa (kytkettynä suoraan tai muualta VPN-yhteydellä varmistettuna). Lomakkeeseen lienee syytä täyttää oma CC/LING-käyttäjätunnus.

Tools - Options

Settings

Apua erityiskysymyksiin

Thunderbirdin valikosta "Ohje" (Help) löytyy valinta "Mozilla Thunderbird ohje" (Mozilla Thunderbird Help), josta voi etsiä vastauksia ja ohjeita vaativampiin ongelmiin, kuten esim. kyselyllä "cannot delete IMAP folder", jos esimerkiksi ei onnistu poistamaan tarpeettomaksi käynyttä kansiota.