Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Vakiotyöasemien perusohjelmat ja -palvelut

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 29307

Sähköposti

Sähköposti kuuluu jokaisen opiskelijan perusvälineisiin, joita tarvitaan opiskelun kaikissa vaiheissa. Sähköpostiin liittyy eri osia, kuten sähköpostiosoite, sähköpostipalvelin ja sähköpostin lukemista, selaamista ja lähettämistä varten tarvittava ohjelma. Yliopiston tietotekniikkaosaston sivuilta löytyy yleisiä ohjeita sähköpostista. Tässä taydennetään tietotekniikkaosaston ohjeita siltä osin, kuin yleisen kielitieteen laitoksen ympäristön osalta on tarpeen.

Sähköpostiosoite

Yliopiston opiskelijat, tutkijat ja muu henkilökunta saavat yliopiston puolesta sähköpostiosoitteen, joka on yleensä muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi. Jos ei asiaan ole halunnut vaikuttaa, tämä osoite ohjautuu yliopiston yhteiselle sähköpostipalvelimelle, esim. ns. Mappi-postiin.

Yleisen kielitieteen laitoksella on oma sähköpostipalvelin, ns. Ling-palvelin, jolla olevien suorien osoitteiden jälkiosa on @ling.helsinki.fi, jonka jälkiosan perusteella posti ohjautuu juuri tälle palvelimelle. Oman etunimi.sukunimi@helsinki.fi -muotoisen sähköpostinsa saa halutessaan suoraan ohjatuksi Ling-palvelimelle (ATK-yhdyshenkilön avustuksella).

Sähköpostipalvelin

Ling-palvelin toimii ns. IMAP-protokollalla, jonka ansiosta sitä voidaan turvallisesti käyttää laitoksella olevilta työasemilta, mutta myös esim. kotoa laajakaistayhteyden tai modeemin avulla. IMAP-palvelun ansiosta käyttäjä näkee samat saapuneet postit ja samat arkistoidut postit riippumatta siitä, mistä hän niitä lukee.

Verrattuna yliopiston yleiseen ns. Mappi-postin palvelimeen tämän Ling-palvelimen etuna on se, että arkistoitujen postien kansiot ovat näkyvillä samoilla Linux-palvelimilla, joilla erilaisia aineistoja ja ohjelmia on käytettävissä. Sen ansiosta postikansiotiedostoja voi käsitellä muillakin tavoilla kuin sähköpostiohjelmalla. Postin määrää koskevat rajoitukset ovat Ling-palvelimella yleensä lievemmät kuin Mappi-palvelimella.

Sähköpostin lukuohjelmat

Sähköposti luetaan yleensä muulta koneelta eli työasemalta käsin. Työasemalla voi olla joko Windows-, Linux- tai Macintoshin käyttöjärjestelmä, mutta silti sama sähköpostinlukuohjelma.

Ling-palvelimelta voisi lukea sähköpostia monellakin ohjelmalla, mutta tässä keskitytään vain vakiotyöasemilla oleviin tuettuihin perusohjelmiin: (1) Mozilla Thunderbirdiin, (2) sen vanhempaan versioon yhdistettyy Mozillan selaimeen ja postinlukuohjelmaan sekä (3) postin lukemiseen pelkän verkkoselaimen kautta. Nämä kaikki ovat jokseenkin identtisenä käytettävissä eri käyttöjärjestelmillä ja ovat sitä paitsi erinomaisia tarkoitukseensa.