Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Vakiotyöasemien perusohjelmat ja -palvelut

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 29307

Ohjelmaeditorit

Ohjelmaeditoreilla tarkoitetaan työkaluja, joilla muokataan pelkkää tekstiä sisältäviä tiedostoja erotuksena ns. toimisto-ohjelmiin kuuluvista tekstinkäsittelyohjelmista (kuten MS Word, WordPerfect tai OpenOfficen Writer). Toimisto-ohjelmat liittävät tekstiin sen muotoilua siten, että tiedostoissa on paljon muutakin kuin pelkkä teksti. Ohjelmaeditoreilla tehdyissä tiedostoissa puolestaan on se pelkkä teksti aivan sellaisenaan.

Eri asia on se, että ohjelmaeditorillakin tehtyä tiedostoa voidaan muotoilla erityisillä ohjelmilla (kuten TeX) tai näyttää muotoiltuna (kuten HTML verkkoselaimessa), kunhan pelkän tekstin seassa on aivan tavallisista merkeistä koostuvia muotoilua ohjaavia merkintöjä.

Mihin ohjelmaeditoreita tarvitaan?

Kuten nimestä voi päätellä lähdekielisiä tietokoneohjelmia kirjoitetaan niiden avulla. Ohjelmaeditoreita tarvitaan kuitenkin moneen muuhunkin, pikku viestien ja komentojen tallentamiseen, parametritiedostojen muokkaamiseen ja erityisesti tekstiaineistojen käsittelyssä. Tekstinkäsittelyohjemat ovat näihin tarkoitusiin sekä kömpelöitä että usein haitallisia.

Ohjelmaeditoreita on itse asiassa saatavilla melkoinen valikoima. Tässä mainitaan vain ns. perustyökaluihin kuuluvista ohjelmista. Käyttötarve vaikuttanee siihen, mikä on kulloinkin sopivin.

Emacs

Emacs on koeteltu, hyvin kattava ohjelmaeditori. Se on käytettävissä jokseenkin kaikilla käyttöjärjestelmäalustoilla samanlaisena. Monet pitävät Emacsin käytön aloittamista hankalana, koska sen ohjaamisessa käytetään enimmäkseen näppäinyhdistelmiä eikä hiirtä. Hankaluus liittyy kuitenkin aloitusvaiheeseen. Emacsin käyttäjät arvostavat sitä, että sen avulla selviää vaativistakin tehtävistä luotettavasti.

Windowsin Notepad

Windowsin käyttäjä turvatuu useimmiten Notepad-nimiseen yksinkertaiseen editoriin, jolla on yksinkertaista muokata pelkkää tekstiä sisältäviä tiedostoja. Notepad ei kuitenkaan mitenkään tuo tietynrakenteisten tiedostojen muokkaamista (ohjelmointikielet, XML, LaTeX ym.).

KDE:n Kedit Linuxissa

UHL-Linux -työasemassa ei ole Windowsin ohjelmia vaan vastaavia, enimmäkseen KDE-projektiin liittyviä graafisella käyttöliittymällä varustettuja ohjelmia.