Yliopiston etusivulle In English
Helsingin yliopisto
Videoneuvotteluja koskevia ohjeita

Yhteystiedot

Yleisen kielitieteen laitos
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 A)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Puhelin +358 (09) 1911 (vaihde)
Faksi +358 (09) 191 29307

Videoneuvotteluja koskevia ohjeita

Käytössä on useita videoneuvottelutekniikoita ja ne eroavat siinä, millaisilla laitteitteilla ne toimivat ja millaisia palvelimia tai ns. siltoja ne edellyttävät yhteyksien muodostamiseksi.

Suomen yliopistoissa yleisimmin käytetystä tekniikasta on erinomaisia koottuja ohjeita VideoFunet -hankkeen sivuilla. Tämä videoneuvottelutekniikka on se, joka tarjoaa riittävän nopean Internet-yhteyksiin perustuvan kuvan, joka riittää tavanomaiseen vuorovaikutukseen, jossa näkee kuvasta, kuka puhuu ja jossa voi esimerkiksi pyytää puheenvuoroa kättä nostamalla, niin että muut sen havaitsevat ajoissa. Tekniikka perustuu:

  • kohtuuhintaisiin, muttei aivan halvimpiin kameroihin (jotka pakkaavat videokuvaa),
  • ns. siltaan, joka kokoaa ja välittää signaalit niin, että kukin osallistuja näkee ja kuulee toisensa sekä
  • erilaisiin lisäpalveluihin sillan varaamiseksi ja palomuurien avaamiseksi tarvittavilta osin yhteksien mahdollistamiseksi.

Toinen, halvempi menetelmä perustuu huokeisiin ns. webbikameroihin ja ilmaisohjelmiin kuten Festoon (Skype). Näissä kuvan laatu lienee heikompi ja niissä ei liene yhtä helppoa järjestää monenkeskeistä neuvottelua.

Kolmas menettely perustuu myös huokeisiin Webbikameroihin ja erityiseen Marratechin palvelimeen. Siinä voi olla hyvinkin monta käyttäjää yhtaikaisesti niin, että kuulevat ja näkevät toisensa ja lisäksi käytössä on yhteinen tussitaulu ja puheenjohtajan ohjaamana näkyviä kaikille näkyviä sovelluksia kuten verkkoselain. Marratechin palvelin on mm. Göteborgin yliopistossa ja sitä käytetään mm. Nordic Graduate School of Language Technologyn