logo

IT-INFO
Usein kysyttyä
Käyttöluvat
Käyttösäännöt
Linux-ohjeita
LT-ohjelmat
Windows
Unix-luokka
Unix-neuvonta
Yhteydenotto
Ylläpitohenkilöstö

MBROLA

MBROLA on ilmainen monikielinen puhesyntetisaattori. Ohjelma on meille asennettuna CS-Linuxeihin, mutta se on saatavilla myös windows-ympäristöön. Itse ohjelman lisäksi meille on asennettu yksi vironkielinen (mies ee1), kaksi saksalaista (de1 ja de2) ja kaksi ruotsinkielistä äänitietokantaa (miesääni sw1 ja naisääni sw2). Olemassa olevat erikieliset äänet näet MBROLA-projektin kotisivulta. Jos tarvitset windows-versiota tai uuden äänitietokannan (siis uuden kielen/puhujan), lähetä postia ohjelmatukeen (ohjelmatuki@ling.helsinki.fi). Ruotsinkielistä sw2-ääntä voi käyttää myös Festivalin kautta.

Ohjelmaa käytetään antamalla komentorivillä muotoa

mbrola äänitietokanta foo.pho uusi.wav

oleva käsky, jolloin mbrola luo tiedostosta foo.pho uuden äänitiedoston uusi.wav käyttämällä apunaan annettua äänitietokantaa. Esimerkiksi Vironkielisen ääninäytteen voit generoida käskyllä

mbrola /usr/share/mbrola/ee1 /usr/share/mbrola/TEST-ee1/example.pho testi.wav

ja äsken generoidun ääninäytteen voi kuunnella käskyllä

play testi.wav

Äänitietokannat löydät siis /usr/share/mbrola-hakemistosta.

*.pho-tiedostoissa on kullakin rivillä kerrottu äänne digitaalisen foneettisen Sampa-aakkoston mukaisesti sekä ko. äänteen kesto ja mahdollisesti tietoa perustaajuudesta. Huomaa kuitenkin, että aakkostoa on käytetty vain suuntaa antavasti eivätkä kaikki pho-tiedostot toimi edes kaikkien saman kielen puhujien kanssa. (pho-tiedostoformaatin kuvaus englanniksi)


ohjelmatuki@ling.helsinki.fi 
Wed Apr 27 13:41:04 2005