logo

IT-INFO
Usein kysyttyä
Käyttöluvat
Käyttösäännöt
Linux-ohjeita
LT-ohjelmat
Windows
Unix-luokka
Unix-neuvonta
Yhteydenotto
Ylläpitohenkilöstö

Festival

Festival on Edinburgin yliopistossa kehitetty vapaa puhesyntisaattori. Tekesin Suopuhe-projektissa on laitoksella kehitetty Festivaliin suomenkielinen mies- ja naisääni. Nämä tullevat jakoon jonkin open source -lisenssin alaisina joskus lähiaikoina Ohjelmaa ei ole tällä hetkellä (19.5.2003) asennettuna yleisiin paikkoihin, mutta Nicholas Volkin kotihakemistossa olevaa versiota voi kokeilla:

$ ~nvolk/bin/festival

Komentotulkkinaan Festival käyttää epästandardin mukaista ilman ja kevyttä Scheme-tulkkia nimeltä SIOD. Schme on lisp-pohjainen ohjelmointikieli. Käskyt kirjoitetaan siis sulkujen sisään jne. Ääntä syntikasta saisi esiin suraavakka käskyllä (festival> on siis prompti):

festival>(SayText "Hello World!")

Kielivalikoimaan kuuluu englanti (3 ääntä), espanja, kymri, ruotsi sekä suomi (2 ääntä). Tarkemmat käyttöohjeet löytyvät Festivalin dokumenteista.

Festival-johdannaisia (C-kielinen Flite ja Javalla tehty FreeTTS) ei myöskään ole tällä hetkellä käytettävissä yleisesti. Samaten äänteen tekemiseen tarkoitettua Festvox-työkaluja ei ole yleisesti asennettuna.


ohjelmatuki@ling.helsinki.fi 
Wed Apr 27 13:41:04 2005