yleisen kielitieteen laitosIT-INFO
Usein kysyttyä
Käyttöluvat
Käyttösäännöt
Linux-ohjeita
LT-ohjelmat
Windows
Unix-luokka
Unix-neuvonta
Yhteydenotto
Ylläpitohenkilöstö

Usein kysyttyä

Lisää vihjeitä ja avukkeita on laitoksen wikissä.

Miten pääsen käyttämään asiaa XYZ?

Tähän liittyy useampia asioita. Tarvitset käyttäjätunnuksen; jos sinulla ei ole sellaista, katso seuraava kysymys. Mahdollisesti tarvitset käyttöoikeuden (esim. korpukseen); katso sitä seuraava kysymys. Tarvitset ehkä tiedon siitä, miten XYZ löytyy, tai miten sitä käytetään; katso vielä seuraava kysymys.

Miten saan käyttäjätunnuksen?

Tunnusasioita hoitaa tällä hetkellä Hanna Westerlund, hmwester@ling.helsinki.fi. Ota häneen yhteyttä.

Miten saan käyttöoikeuden korpukseen / ohjelmaan?

Teknisesti lisäyksen tekevät ylläpitäjät, admin@ling.helsinki.fi. Lupa-asia on syytä selvittää korpuksesta tai ohjelmasta vastuussa olevan henkilön kanssa, joka todennäköisesti on esim. korpusta tai ohjelmaa suositellut tutkija, opettaja, professori tai kuka lieneekään.

Pane siis suosittelijasi tekemään muutospyyntö ylläpitäjille. Pyynnöstä pitää ilmetä selkeästi sinun käyttäjätunnuksesi ja resurssi, jota tarvitset tai ryhmä, johon sinut pitää liittää.

Miten käytän tätä ohjelmaa?

Suurin osa kieliteknologisista ohjelmista on sellaisia, että niiden käyttö vaatii jotain asiantuntemusta. Näiden ohjelmien käytöstä järjestetään erillisiä kursseja, ja joskus niiden käyttö opetetaan muuten vain asiaa sivuavilla kursseilla.

Unix-perustyökalujen käytön opiskeluun on myös omat kurssinsa. Erilaisista ohjelmista on myös paljon dokumentaatiota näillä sivuilla; seuraa vasemmalla olevia linkkejä.

Missä on tarvitsemani ohjelma / korpus?

Tätä voi kysyä ohjelmatuelta, ohjelmatuki@ling.helsinki.fi. Kannattaa myös kokeilla yksinkertaisesti kirjoittaa ohjelman nimi esim. venuksella tai kokeilla "locate ohjelmannimi". Monet korpukset löytyvät hakemistosta /ling/corp, etsi sieltä.

Huomaa, että työasemilla ja palvelimilla on jonkin verran erilainen valikoima ohjelmia. Kannattaa etsiä ohjelmaa siis ainakin paikalliselta koneelta sekä venukselta.

Miten pääsen koneelle X / käyttämään laitoksen järjestelmiä?

Jos sinulla on käyttäjätunnus laitoksella, voit käyttää laitoksen järjestelmiä paikan päällä kirjautumalla sisään Linux-työasemalle tai laitoksen ulkopuolelta SSH-etäyhteydellä. Laitoksen ulkopuolelta pääsee SSH:lla palvelimille venus.ling.helsinki.fi ja mars.ling.helsinki.fi (tämä siis tulee SSH-asiakkaan "hostname"-kohtaan jos siinä sellainen on). Laitoksen sisällä (siis esim. työasemalta tai mars- tai venus-palvelimelta) pääsee kirjautumaan SSH:lla mille tahansa laitoksen koneelle.

Mitä palvelimia laitoksella on?

Käyttäjät pääsevät SSH:lla seuraaville palvelimille (marsille ja venukselle myös laitoksen ulkopuolelta:)

 • venus -- stabiili, mahdollisimman pysyvänä pidetty ympäristö. Myös hyvä peruspalvelin, jota voi käyttää monenlaiseen. venukselle on asennettu joitain kaupallisia erikoisohjelmia.
 • mars -- työpöytäkoneiden kanssa mahdollisimman samanlainen ympäristö. Tyypillisesti vähemmän kuormitettu kuin venus.
 • angarak -- laskentapalvelin, jolle asennetaan verrattain uudet versiot ohjelmointikielistä, tietokannoista yms. ohjelmakehitykseen ja laskentaan liittyvästä. Koska angarakille ei pääse suoraan laitoksen ulkopuolelta, joudut ottamaan yhteyden ensin esim. mars-palvelimelle ja sieltä edelleen SSH:lla angarakille. Laitoksen sisällä voi yhteyden angarakille toki ottaa suoraan.

En muista salasanaani!

Ota yhteys Hanna Westerlundiin, jolta saat uuden salasanan. Huomaa, että salasanaa ei toimiteta sähköpostitse!

Tulostaminen Unix-/Linux-järjestelmästä?

Tulostaminen onnistuu joko komentoriviltä tai ko. ohjelman tulostustoiminnosta antamalla jokin alla olevista komennoista. Lisätietoja tulostamisesta saa komennoilla "man lpr" ja "man mpage".

  Tulostamisen perusteet

 • Yksipuoleinen tulostus:
  lpr -Ptulostin oma_tiedosto.txt
  mpage -Ptulostin oma_tiedosto.txt
 • Kaksipuoleinen tulostus:
  mpage -1tPtulostin oma_tiedosto.txt
  Tulostuksen hienosäätö

 • Kehyksen poistaminen tulosteesta:
  mpage -Ptulostin -o oma_tiedosto.txt
 • Useampi sivu (esim. tässä 4 sivua) yhdelle tulostettavalle sivulle:
  mpage -4Ptulostin oma_tiedosto.txt
 • Komentojen yhdistäminen:
  mpage -2otPtulostin oma_tiedosto.txt

Yleisin opiskelijoiden käyttämä tulostin on "chomsky", joka sijaitsee käytävällä unix-luokan lähellä. Toinen tulostinvaihtoehto on "joensuu", joka sijaitsee samalla kanslian käytävällä, lähellä laitoksen kurssimateriaalihyllykköä.

Emacs ja ääkkösongelma?

Jos Emacsissa kirjoittamassasi dokumentissa eivät ääkköset näy oikein, kokeile käyttää seuraavaa optiota avatessasi kyseisen dokumentin Emacsissa:
"emacs --unibyte tiedostoni.txt".

CD-aseman käyttö Linux-koneissa?

Ennen kuin syötät CD-levyn laitteeseen:
- varmista, että olet työasemalla etkä palvelimella (esim. venus)
- anna komentorivillä käsky "mount /mnt/cdrom/".

CD-käytön lopetettuasi anna komentorivillä käsky "umount /mnt/cdrom/" (käskyn prefiksi on todellakin u- eikä un-). Huomaa, että umounting ei onnistu, mikäli tiedostojärjestelmä on käytössä, esim. tiedostoja on edelleen auki CD:ltä.

Käskyjen tarkoituksena on varata CD-asema tiedostojärjestelmän käyttöön ja sitten vapauttaa se käytöstä. Ilman näitä käskyjä CD-asema ei toimi kunnolla, esim. levysi saattaa jumittua koneen sisään.


Päivitetty viimeksi: Wednesday, 27-Apr-2005 13:41:04 EEST
webmaster@ling.helsinki.fi