Aspektin sähköpostilista

as-pekti@helsinki.fi

Mikä se on?
Kuka voi päästä listalle?
Miten pääsen mukaan listalle?
Mistä tiedän, olenko listalla?
Miten pääsen pois listalta?
Mitä teen kun sähköpostiosoitteeni muuttuu?
Miten voin lähettää postia listalle?
Mistä näen, keitä listalla on?
Roskapostinsuodatus
Lisätietoja

Mikä se on?

Aspektin sähköpostilista on paras tapa pysyä selvillä siitä, mitä toimintaa Aspektissa kulloinkin on odotettavissa. Aspektin sähköpostilistalla tiedotetaan Aspektin toiminnasta ja muista ajankohtaisista Aspektiin, opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvistä asioista.

Listan osoite on as-pekti@helsinki.fi tai vaihtoehtoisesti as-pekti@ling.helsinki.fi (huomaa yhdysviiva listan nimessä!).

Kuka voi päästä listalle?

Listalle pääsee kuka tahansa yleisen kielitieteen tai kieliteknologian pää- tai sivuaineopiskelija tai muu Aspektin toiminnasta kiinnostunut.

Miten pääsen mukaan listalle?

Listalle voi päästä eli listan voi tilata kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

 1. Lähetä osoitteeseen majordomo@helsinki.fi viesti, jonka sisältönä on rivi

  subscribe as-pekti
  

  ja noudata paluupostissa tulevia ohjeita. Tällä tavalla tilaat listan siihen osoitteeseen, josta viestin lähetit. Jos haluat listan viestien tulevan johonkin muuhun osoitteeseen, muuta viestin sisällöksi

  subscribe as-pekti mina@joku.jotain.fi
  

  missä mina@joku.jotain.fi on se osoite, johon haluat listan tilata.

  Tämän jälkeen saat ilmoituksen siitä, että viestisi on mennyt perille, sekä toisen viestin, jossa sinua pyydetään varmistamaan liittymispyyntö. Tämä tapahtuu lähettämällä varmistusviestissä ilmoitettu rivi osoitteeseen majordomo@helsinki.fi. (Viestissä on englanninkieliset ohjeet.)

  Jos tilasit listan siihen osoitteeseen, josta lähetit tilausviestin, osoitteesi menee listalle heti lähetettyäsi varmistuksen, minkä merkiksi saat tervetuloviestin.

  Jos taas tilasit listan johonkin muuhun osoitteeseen, saat ilmoituksen siitä, että liittymispyyntösi on välitetty listan ylläpitäjälle, jonka täytyy vielä vahvistaa liittyminen. Osoitteesi pääsee listalle ja saat tervetuloviestin, kun listan ylläpitäjä on vahvistanut postituslistatilauksesi. Tilauksen vahvistamiseen menee ajankohdasta ja ylläpitäjän kiireistä riippuen tavallisesti yhdestä päivästä yhteen viikkoon, loma-aikoina pitempäänkin.

 2. Lähetä listan ylläpitäjälle osoitteeseen owner-as-pekti@helsinki.fi sähköpostiviesti, jossa kerrot sähköpostiosoitteesi, johon haluat saada listalle tulevat viestit.

Kaikissa tapauksissa saat tervetuloviestin siinä vaiheessa, kun osoitteesi on sähköpostilistalla. Tervetuloviestissä on myös ohjeet mm. listan tilaamisen lopettamiseksi, joten se kannattaa säilyttää. Vastaavat ohjeet ovat myös tällä WWW-sivulla.

Jos sinulla on käytössäsi IKI ry:n ikiosoite, muistathan, että ikiosoitteeseen ei saa tilata postituslistoja (katso IKI ry:n vuoden 1999 vuosikokouksen pöytäkirja, kohta 15.5 Postituslistat).

Mistä tiedän, olenko listalla?

Jos saat sähköpostiviestejä, joissa vastaanottajan osoitteena on listan osoite as-pekti@helsinki.fi tai as-pekti@ling.helsinki.fi, olet listalla.

Voit tarkistaa asian myös esimerkiksi lähettämällä osoitteeseen majordomo@helsinki.fi sähköpostiviestin, jonka sisältönä on rivi

which mina@joku.jotain.fi

missä mina@joku.jotain.fi on se osoite, jolla ajattelet olevasi Aspektin sähköpostilistalla. Saat viestiisi automaattisen vastauksen, josta ilmenee, millä Helsingin yliopiston sähköpostipalvelimen sähköpostilistoilla olet. Jos joukossa on as-pekti, olet Aspektin listalla.

Miten pääsen pois listalta?

Lähetä osoitteeseen majordomo@helsinki.fi sähköpostiviesti, jonka sisältönä on rivi

unsubscribe as-pekti

tai, jos olet tilannut listan johonkin muuhun osoitteeseen, kuin siihen, josta viestin lähetät,

unsubscribe as-pekti mina@joku.jotain.fi

(missä mina@joku.jotain.fi on se osoite, johon olet listan tilannut). Tämän jälkeen saat paluupostissa vahvistuksen listan tilauksen lopettamisesta. Vaihtoehtoisesti voit pyytää listan ylläpitäjää (owner-as-pekti@helsinki.fi) poistamaan osoitteesi listalta.

Mitä teen kun sähköpostiosoitteeni muuttuu?

Kun haluat muuttaa sähköpostiosoitetta, johon viestit sinulle tulevat listan kautta, sinun täytyy ensin poistaa itsesi listalta (unsubscribe) vanhalla osoitteella ja sitten tilata lista uudelleen (subscribe) uudella osoitteella yllä olevien ohjeiden mukaan.

Miten voin lähettää postia listalle?

Kirjoita viestin vastaanottajan osoitteeksi as-pekti@helsinki.fi tai vaihtoehtoisesti as-pekti@ling.helsinki.fi. Tällä osoitteella viestisi menee siis kaikille Aspektin sähköpostilistalla oleville ihmisille. Se, miten pian viestisi saavuttaa kyseiset ihmiset, riippuu tietenkin siitä, milloin he lukevat sähköpostiaan.

Harkitse, mitä lähetät listalle. Jos et ole varma, sopiiko viestisi Aspektin listalle, lähetä se ensin listan ylläpitäjälle, owner-as-pekti@helsinki.fi, tai Aspektin hallituksen sähköpostilistalle aspekti-hall@helsinki.fi.

Vältä liitetiedostojen lähettämistä listalle. Suuri osa liitetiedostoja sisältävistä viesteistä kiertää listan ylläpitäjän hyväksyttävinä (katso alla ''Roskapostinsuodatus'').

Mistä näen, keitä listalla on?

Jos et ole itse listalla, et näe sitä mitenkään (mutta voit toki kysyä listan ylläpitäjältä, owner-as-pekti@helsinki.fi). Jos olet listalla, voit lähettää osoitteeseen majordomo@helsinki.fi sähköpostiviestin, jonka sisältönä on rivi

who as-pekti

Vastauksena saat luettelon niistä sähköpostiosoitteista, jotka ovat listalla. Huom! Tämä toimii vain, jos lähetät viestin siitä osoitteesta, johon olet tilannut listan: esimerkiksi, jos olet tilannut listan osoitteeseen, joka on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi, et pysty tarkistamaan tällä tavoin, keitä listalla on, koska tuontyyppinen osoite ei tule sähköpostiviestissä lähettäjän osoitteeksi (vaan esim. tunnus@cc.helsinki.fi tai tunnus@elo.helsinki.fi).

Roskapostinsuodatus

Aspektin sähköpostilistalle tulleen roskapostin (spammin) takia listalla on otettu käyttöön yksinkertainen roskapostinsuodatus: Jos viestin otsikossa tai sisällössä on epäilyttäviä, roskaviesteissä tyypillisesti esiintyviä sanoja tai muuta epäilyttävää, viesti tulee listan ylläpitäjän hyväksyttäväksi. Jos viesti on ylläpitäjän mielestä asiallinen, hän lähettää sen edelleen listalle. Tällöin viesti siis tulee listan tilaajille tavanomaista hitaammin.

Tällä hetkellä epäilyttäviksi katsottuja ominaisuuksia viesteissä ovat seuraavat:

 • Viestin otsikko (subject) sisältää roskaviesteissä tyypillisesti esiintyviä sanoja, esim. free, money, earn, business.
 • Viestin otsikko sisältää dollarimerkin tai vähintään kolme peräkkäistä huutomerkkiä.
 • Viestin otsikko päättyy vähintään nelinumeroiseen lukuun, joka ei todennäköisesti ole vuosiluku.
 • Viestin lähettäjän osoite (from-kenttä) ei pääty .fi; poikkeuksina ovat tällä hetkellä nokia.com ja kuisma.net, joista lähetetyt viestit päästetään suoraan listalle, jos niissä ei ole muuta epäilyttävää.
 • Jokin viestin otsikkokenttä (tyypillisesti vastaanottajaluettelo, to-kenttä) on yli 1000 merkkiä pitkä (tätä ei voi muuttaa).
 • Viesti on yli 20 000 merkkiä pitkä (tämä kattaa suuren osan liitetiedoston sisältävistä viesteistä).
 • Viestin tekstiosa sisältää JavaScript-koodia (HTML:n sisällä).
 • Viesti sisältää liitteen, jonka perustyypiksi on merkitty application, image tai audio.

Jokainen viesti, joka täyttää yhdenkin näistä ehdoista, kiertää listan ylläpitäjän kautta.

Listan ylläpitäjä voi kiristää ja väljentää suodatusehtoja tarpeen mukaan: jos listalle kaikesta huolimatta pääsee roskaviestejä, ehtoja kiristetään estämään kyseisenlaiset viestit; jos taas näyttää siltä, että tietyntyyppiset asialliset viestit joutuvat aina kiertämään ylläpitäjän kautta, ehtoja pyritään väljentämään, jos vain mahdollista tekemättä suurta aukkoa oikeille roskaposteille.

Lisätietoja

Lisätietoja Aspektin sähköpostilistasta voit kysyä listan ylläpitäjältä osoitteesta owner-as-pekti@helsinki.fi. Tällä hetkellä listan ylläpitäjä on Jouni Harjumäki (etu.suku@helsinki.fi), mutta edellä mainittu osoite säilyy myös ylläpitäjän vaihtuessa. Yliopiston atk-osaston WWW-sivuilla on yleisiä ohjeita tällaisten Majordomo-tyyppisten postituslistojen käyttämiseen. Majordomon tunnistamista kommennoista saa tietoa myös lähettämällä osoitteeseen majordomo@helsinki.fi viestin, jonka sisältönä on pelkkä sana help.