Aspektin IRC-kanava

IRC?

Jos käsite IRC on täysin vieras, kannattaa aluksi tutustua esimerkiksi tähän IRC-oppaaseen. Alempana on ohjeet, kuinka irkata yliopiston ruuvi-palvelimelta käyttäen irssi-nimistä ohjelmaa.

#aspekti?

#aspekti sijaitsee IRCnetissä. Siellä pyörii jotain tyyppejä.

Ruuvi? Irssi?

Ruuvi on eräs Helsingin yliopiston unix-palvelimista. Sinne kirjaudutaan sisään cc-tunnuksilla. Jos käytät Windowsia, tarvitset ensiksi jonkin SSH-ohjelman, kuten Puttyn. Lataa ohjelma ja käynnistä se.

 1. Kirjoita kohtaan Host Name ruuvi.helsinki.fi. Valitse vasemmalta valikosta Window -> Translation. Kohdassa "Received data assumed to be in which character set" on oletuksena ISO-8859-15, vaihda se pudotusvalikosta UTF-8:ksi. Useilla IRC-kanavilla käytetään UTF-8-merkistöä, ja ISO-8859:ksi tulkittuna ääkköset näkyisivät omituisina merkkirykelminä.
  Kun olet valmis, paina Open-painiketta alareunassa.
  • Voit tallentaa Puttyyn haluamiasi istuntoja. Kuten äsken neuvottu, kirjoita hostnameksi ruuvi.helsinki.fi, valitse merkistöksi UTF-8 ja palaa vasemmanpuoleisesta valikosta kohtaan Session. Kirjoita Saved Sessions -tekstikenttään nimi, jolla haluat tunnistaa istunnon myöhemmin (esimerkiksi irkki tai ruuvi). Paina Save-nappulaa, ja istuntosi ilmestyy tallennettujen istuntojen listaan, josta sen voi myöhemmin avata suoraan.
 2. Näytölle ilmaantuu musta ruutu. Syötä käyttäjätunnuksesi komentoriville kohtaan login as: ja paina rivinvaihtoa.
 3. Syötä salasanasi komentoriville kohtaan password: ja paina rivinvaihtoa.
 4. Nyt olet ruuvilla. Käynnistä ohjelma ensimmäisellä kerralla komennolla screen irssi.
  • screenin avulla voi jättää ohjelmia pyörimään palvelimelle, vaikka ei olisi itse paikalla, mikä on kätevää: sinun ei tarvitse seurata irkkiä koko aikaa, mutta voit lukea myöhemmin, mitä poissaolosi aikana on sanottu.
  • irssi on se varsinainen IRC-ohjelma. Lisätietoa saa esimerkiksi sivulta irssi.org.
 5. Nyt irkataan. Tarkempaa tietoa komennoista saat esimerkiksi jo mainitusta IRC-oppaasta, alla on muutamia tärkeimpiä.
  • Yhdistä serverille: esim. /server irc.cs.hut.fi tai /server irc.jyu.fi
  • Valitse nimimerkki itsellesi: /nick Nimimerkkisi. Tämä ei ole pakollista; jos et erikseen valitse nimimerkkiä, näyt muille käyttäjille yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
  • Liity kanaville: /join #aspekti. Voit liittyä muille kanaville samalla syntaksilla, /join #kanavannimi. Jokaista kanavaa edustaa numero alapalkissa, ja liikkuminen eri kanavien välillä tapahtuu painamalla Alt+numero.
  • (Jos haluat värit näkyviin, kirjoita /set term_force_colors on.)
 6. Kun lähdet pois koneelta, irrottaudu screenistä painamalla näppäimiä Ctrl+A+D. Nyt voit kirjautua ulos ruuvilta normaalisti (exit tai lo), ja irssi jää pyörimään screenissä. Kun seuraavan kerran haluat irkata, kirjaudu ruuville kuten ohjeistettu, mutta kirjoita nyt screen -r. Komento tuo takaisin viime kerralla avaamasi irssin; voit lukea poissaollessasi kirjoitetut viestit ja jatkaa irkkaamista siitä mihin jäit.

  Pidä hauskaa!

Päivitetty 5.5.2008